Nimic nu e suficient pentru gherilele comuniste ale Columbiei: FARC se întoarce la arme în ciuda favorurilor primite
alte articole
Aproximativ o treime dintre luptătorii fostei armate rebele columbiene FARC au pus din nou mâna pe arme după încheierea unui acord de pace în 2016, prezentând un risc tot mai mare la adresa securităţii naţiunii andine, potrivit unui raport confidenţial al serviciului de informaţii militar, examinat de Reuters.
Raportul a ridicat numărul combatanţilor ce aparţin unor grupuri rebele ale Forţelor Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC) la aproximativ 2.300, o creştere semnificativă faţă de cei aproximativ 300 de luptători la vremea încheierii controversatului acord de pace.
După semnarea acordului, aproximativ 13.000 de membri FARC, inclusiv peste 6.000 de luptători, şi-au predat armele şi nu au mai participat la un război ce a durat 5 decenii, în timpul căruia au murit peste 260.000 de persoane şi care a forţat strămutarea a milioane de persoane, potrivit Reuters.
Raportul a precizat că există 31 de grupuri rebele FARC ce operează în regiuni unde sunt culturi de coca – materialul brut pentru producerea cocainei – şi în zone în care se practica mineritul ilegal pentru aur. Columbia este cel mai mare producător de cocaină din lume. Numărul estimativ al luptătorilor rebeli a crescut cu aproximativ 30% faţă de numărul oficial din decembrie 2018.
“Dacă se observă unde se află aceste grupuri armate organizate sau unde au apărut, se constată că locurile respective sunt asociate cu crime: acolo unde există o prezenţă ridicată a traficului de droguri sau a mineritului ilegal, sau în regiunile de frontieră, în special în apropierea Venezuelei”, a declarat generalul Luis Fernando Navarro, comandantul forţelor militare columbiene, într-un interviu acordat marţi agenţiei de ştiri Reuters.
Partidul politic FARC care s-a format în urma semnării acordului de pace a declarat că, pe lângă presiunea de a se alătura grupurilor rebele implicate în activităţi ilegale, foştii luptători pun din nou mâna pe arme din cauza frustrării provocate de lipsa de oportunităţi economice şi a furiei faţă de stigmatizarea şi violenţele comise împotriva lor.
Preşedintele columbian Ivan Duque a încercat să modifice acordul de pace – pentru care fostului preşedinte Juan Manuel Santos i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace – deoarece este mult prea indulgent cu FARC, care s-a implicat timp de decenii în răpiri, trafic de persoane, şantaj şi asasinate.
O tentativă de mare profil pentru extrădarea în SUA a fostului comandant FARC Jesus Santrich pentru trafic de droguri a eşuat până acum, provocând nemulţumiri în rândul altor lideri FARC, care susţin că Duque doreşte să îi trimită în spatele gratiilor cu orice preţ, în ciuda acordului.