Foştii terorişti columbieni lansează campania electorală din 2018 cu promisiuni anti-sărăcie

Liderul grupului columbian FARC, Rodrigo Londono.
Liderul grupului columbian FARC, Rodrigo Londono. (Getty Images)

Partidul politic columbian FARS, format din foşti membri ai grupului rebel, şi-a lansat sâmbătă campania pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale din acest an cu promisiunea de a combate sărăcia şi corupţia.

Evoluţia a fost permisă de un acord încheiat de preşedintele Juan Manuel Santos cu cea mai criminală reţea de terorism marxist a Americii de Sud - Forţele Armate Republicane Columbiene (FARC). Potrivit acordului, foştii criminali de la FARC au câştigat o amnistie cvasi-generală pentru crimele comise în decenii de atacuri armate – dar şi locuri permanente în Parlament, precum şi posibilitatea de a candida în alegeri.

Acordul a generat valuri de indignare în Columbia, dar i-a adus lui Santos premiul Nobel pentru Pace.

Alegerile din acest an vor marca debutul electoral al partidului, după ce mii de membri au predat armele în baza acordului încheiat de preşedintele Santos, care a pus capăt unui conflict ce a durat peste 52 de ani. Grupul şi-a schimbat numele în Forţa Alternativă Revoluţionară Comună, păstrând iniţiale FARC.

Platforma grupului include învăţământ universitar gratuită, îmbunătăţirea serviciilor de sănătate plătite de bogaţi, construirea de drumuri şi reţele electrice şi cheltuieli în domeniul cercetării ştiinţifice.

Sute de susţinători, mulţi purtând tricouri cu logo-ul partidului, au dansat cu ocazia lansării campaniei şi au fluturat steguleţe cu mesajul “Timo preşedinte”, făcând referire la porecla liderului grupului FARC, Rodrigo Londono.

Pe lângă alegerile prezidenţiale din luna mai, partidul va înregistra 74 de candidaţi pentru alegerile parlamentare din luna martie, sperând că va câştiga mai mult de 10 locuri, care îi sunt garantate până în 2026 pe baza prevederilor acordului de pace.

Mulţi columbieni sunt încă furioşi pe FARC, renumit pentru răpiri, bombardamente şi strămutări, şi consideră că membrii acestuia ar trebui să fie închişi, nu să candideze pentru locuri în Congresul ţării. Sondajele de opinie recente au arătat un suport scăzut pentru partidul FARC.