Nicuşor Dan şi-a fondat partid: "Vom aduce în administraţia publică oameni competenţi, oameni morali" (Video)

Nicuşor Dan a anunţat înfinţarea noului său partid, Uniunea Salvaţi Bucureştiul, 1 iulie 2015
Nicuşor Dan a anunţat înfinţarea noului său partid, Uniunea Salvaţi Bucureştiul, 1 iulie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a anunţat marţi, depunerea actelor pentru înfiinţarea noului său partid, Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB).

Potrivit lui Nicuşor Dan, noua formaţiune politică va continua activitatea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul - ONG cunoscut societăţii civile ca unul dintre cele mai active în lupta pentru oprirea abuzurilor în domeniile urbanism, construcţii, protecţia mediului şi protecţia patrimoniului - şi va transpune viziunea ASB şi obiectivele acesteia de la nivel civic la nivel politic.

Obiectivul partidului, în primă fază este de a aduce o schimbare la nivelul Administraţiei Publice din Bucureşti, administraţie pe care Nicuşor Dan o cataloghează ca profund coruptă, sens în care la alegerile din 2016, USB va propune candidaţi atât la Primăria Capitalei, cât şi primăriile de sector, vizând atât posturile de primari cât şi pe cele de consilieri.

"La alegerile din 2016 vor fi 250 de locuri de primari şi consilieri în administraţia publică din Bucureşti. În 2016 vom fi în stare să venim cu o listă de oameni competenţi şi valoroşi pe aceste poziţii", a declarat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri.

"Nu am ales întâmplător fundalul din spate, mai precis DNA-ul (conferinţa a avut loc într-o clădire cu vedere spre sediul DNA n.r.), pentru că suntem în continuarea acestui efort pe care DNA-ul îl face, de a curăţa administraţia publică din Bucureşti, vorbim de o administraţie publică profund coruptă. DNA-ul curăţă, suntem obligaţi să punem ceva în loc şi obiectivul nostru e să aducem în loc în administraţia publică oameni competenţi, oameni morali, buni profesionişti în meseria lor care cunosc problemele Bucureştiului şi care sunt în stare să propună soluţii pentru oraşul pe care le are.", a adăugat Dan.

Votat în 2012 când a candidat la postul de primar la Municipiului Bucureşti de 67.000 de persoane Nicuşor Dan declară că acei oameni care l-au votat simbolic la momentul respectiv sunt aşteptaţi acum să se implice în construcţia noului partid: "Aceşti oameni sunt aşteptaţi acum nu doar să sprijine ceva ce există, să dea votul ci, să intre într-o construcţie şi împreună să ducă această luptă, evident politică, pentru impunerea unei viziuni, pentru impunerea unor lucruri pe care şi le doresc pentru viaţă lor socială.", a declarat Nicuşor Dan.

"Nu suntem delimitaţi ideologic, ce vrem să facem e foarte simplu, sunt nişte probleme, vrem să le rezolvăm, oraşul nu are o viziune, venim să o propunem. Consider că începem azi o viziune pentru impunerea la nivelul Administraţiei Publice din Bucureşti a unei politici competente şi oneste, cred că este începutul şi exemplul pentru o politică competentă şi onestă în România şi aştept ca bucureştenii să se alăture demersului pe care îl începem azi aici." a adăugat viitorul preşedinte al USB.

Deşi nu exclude posibilitatea unor alianţe politice în viitor pentru ca partidul să fie reprezentat la nivel naţional, inclusiv în Parlament, în primă fază Nicuşor Dan şi membrii fondatori ai partidului se vor fixa pe alegerile locale urmând ca, după vara 2016, funcţie de rezultatele obţinute, să ia în calcul şi alte opţiuni.

”Eu cunosc iniţiative locale care vor să facă acelaşi lucru pentru a candida la alegerile locale. La terminarea alegerilor locale ne vom uita împrejur şi evident ca aceste initiative locale trebuie să se unească într-un proiect national.”, a declarat Nicuşor Dan pentru Epoch Times.

În această etapă Nicuşor Dan nu exclude însă, ba chiar dimpotrivă, susţinerea şi în alte oraşe a unor persoane valoroase care vor să intre în administraţiile publice locale sub umbrela USB, statul partidului şi programul fiind de partid naţional.

"Sunt aici pentru că cred că Nicuşor Dan este omul potrivit să fie primarul general al Bucureştiului. Am trei copii care cresc în acest oraş, pentru ei şi pentru noi vreau să fac ceva, să trăim într-un oraş care să devină un model de dezvoltare urbană.. Avem nevoie de o viziune şi strategie nouă. Sprijin viziunea şi strategia propuse de Nicuşor Dan şi sprijin şi valorile pe care el le reprezintă. Cred că putem să schimbăm lucrurile dacă ne implicăm, schimbarea pe care toţi ne-o dorim este posibilă în măsura în care toţi ne implicăm.", a explicat Alina Vernon, unul din membrii fondatori ai USB motivul pentru care a pus umărul la construcţia USB.

"Ne simţim foarte bine reprezentaţi de acţiunile lui Nicuşor Dan legate de ceea ce s-a făcut prost în oraş sau de ce ar trebui să fie făcut. Ne reprezintă mai bine decât propriile noastre organizaţii profesionale cum ar fi Ordinul sau Uniunea Arhitecţilor iar lucrul acesta se întâmplă pe scară largă, foarte multe comunităţi profesionale sunt foarte slab reprezentate în spaţiul public de propriile asociaţii şi acest lucru se întâmpla pentru că există nişte cordoane ombilicale care duc spre administraţiile publice, banul public ceea ce presupune nişte condiţionări care nu le permit să fie atât de libere şi vocale.", a declarat arhitectul Ioan Milos, lector la Universitatea Ion Mincu, de asemenea membru fondator al USB.

Nicuşor Dan este matematician, activist pentru mediu şi patrimoniu şi a fost candidat la Primăria Bucureştiului. A studiat la cea mai bună universitate din Franţa, Ecole Normale Superieure de Paris, în perioada 1992-1995. După ce, în 1998 a obţinut doctoratul în matematică la Universitatea Paris XIII, s-a întors în România de la un salariu de 2000 de dolari la unul de 60 de dolari, pentru a proiecta şi a dezvolta Şcoala Normală Superioară Bucureşti şi pentru a se implica activ în lupta pentru salvarea patrimoniului construit al Bucureştiului, a spaţiilor verzi şi a mediului, în general.

În 2012 Nicuşor Dan a candidat independent pentru postul de Primar General al Capitalei şi a reuşit să obţină circa 8,45% dintre voturi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.