Nicuşor Dan: Nu pot gira un congres viciat prin practici demne de PSD şi PNL! Există presiuni ca USR să intre în sistem

USR-ul, asupra căruia se fac presiuni uriaşe pentru a fi înrolat în sistem va avea un preşedinte fără legitimitate, căci organizarea Congresului la care acesta va fi ales ridică numeroase semne de întrebare, susţine Nicuşor Dan.
Loredana Diacu
28.10.2017

alte articole

Nicuşor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
28.10.2017

Fondatorul Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, anunţă, pe contul său de Facebook, că a decis să nu ia parte la Congresul de la Poiana Braşov unde foştii săi colegi îşi aleg noul preşedinte, căci nu poate gira, prin prezenţa sa "un congres viciat prin practici demne de PSD şi PNL". De asemenea, fostul lider al USR avertizează că există o uriaşă presiune pentru ca formaţiunea pe care a înfiinţat-o să-şi abandoneze misiunea şi să intre în sistem.

"Am fost invitat la congresul de azi al USR. Înţeleg că a fost o dezbatere şi un vot în Biroul Naţional la care unii au fost pentru şi alţii au fost contra invitării mele.

Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezenţa mea un congres viciat prin practici demne de PSD şi PNL. Alegerile delegaţilor din Bucureşti au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii jurişti ai partidului, şi refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul judeţelor. Există o uriaşă presiune pentru ca USR să-şi abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem", scrie Nicuşor Dan.

Fostul lider al USR reaminteşte că formaţiunea, pe care a condus-o până când Biroul Naţional a decis peste capul său să se poziţioneze pe tema redefinirii familiei în Constituţie, e constituită din oameni de bună credinţă şi poate încă să-şi realizeze misiunea pentru care s-a înfiinţat însă, pe de altă parte, noul preşedinte al formaţiunii va fi lipsit de legitimitate, având în vedere semnele de întrebare ridicate de Congres.

"În ianuarie la Sibiu şi în mai la Cluj am încercat să ţin membrii USR cu picioarele pe pământ şi să le indic principalele riscuri pentru organizaţie. Dacă ar fi să enunţ azi principalele riscuri pentru USR, ele ar fi: 1) fanatismul şi radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern poziţionare / nepozitionare) – nimeni nu asculta argumentele raţionale ale celuilalt; 2) toleranţa la nelegalitate – încălcarea dovedită a statutului nu interesează; 3) lipsa de reacţie la informaţii false circulate prin reţele informale.

În orice caz, un start foarte prost pentru viitorul preşedinte al USR, oricare ar fi el. Un preşedinte care a încălcat deja statutul, ca membru al Biroului Naţional, prin decizia pe alegerile din Bucureşti. Un preşedinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulţi delegaţi au ales să nu participe. Un preşedinte fără legitimitate", scrie Nicuşor Dan.

Reamintim că partidul Uniunea Salvaţi România îşi alege sâmbătă noul preşedinte, în cadrul unui congres extraordinar. Delegaţii prezenţi la congresul organizat la Poiana Braşov urmează să aleagă între senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în cabinetul lui Dacian Cioloş şi deputatul Dan Barna, fost secretar de stat în ministerul Fondurilor Europene în mandatul lui Cristian Ghinea.

Iniţial, în cursă a fost înscris şi Cristian Seidler, dar acesta s-a retras, acuzând nereguli în organizarea congresului. Concret, Seidler a susţinut că regulile referitoare la organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul întregii ţări în sensul că desemnarea delegaţilor nu a fost făcută după aceleaşi reguli în toate organizaţiile formaţiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor