USR şi-a ales preşedinte după un congres marcat de controverse. Dan Barna, noul lider al formaţiunii

Reprezentanţii USR au ales noul lider al formaţiunii rămasă fără preşedintele fondator după ce Biroul Naţional al partidului s-a poziţionat, împotriva voinţei acestuia, pe tema redefinirii familiei în Constituţie.
Dan Barna(USR),
Dan Barna(USR), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: În urma votului dat la congresul de la Poiana Braşov, Dan Barna devine noul preşedinte al Uniunii Salvaţi România. Barna a obţinut 127 de voturi din 191 exprimate, iar contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, 50.

Congresul a fost unul marcat de controverse, Cristian Seidler, unul dintre cei trei candidaţi înscrişi în cursă retragându-se din competiţie, pe motiv de nereguli în organizarea acesteia. De asemenea, Nicuşor Dan a anunţat astăzi pe pe contul său de Facebook, că a decis să nu ia parte la Congresul de la Poiana Braşov unde foştii săi colegi îşi alegeau noul preşedinte, căci nu poate gira, prin prezenţa sa "un congres viciat prin practici demne de PSD şi PNL". De asemenea, fostul lider al USR avertizează că există o uriaşă presiune pentru ca formaţiunea pe care a înfiinţat-o să-şi abandoneze misiunea şi să intre în sistem. Mai multe informaţii, aici.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Nicuşor Dan reaminteşte că alegerea delegaţilor în Bucureşti a fost anulată, Comisia de Arbitraj anulând o decizie a Biroului Naţional. De asemenea, Dan aminteşte că Seidler şi alţi 100 delegaţi au refuzat să vina la Congres.

Amintim că, potrivit unor surse din USR, alegerile iniţiale ale delegaţilor filialei Bucureşti la Congres au fost anulate de Biroul Naţional al USR, pe motiv că din cei 63 de delegaţi, 59 ar fi fost simpatizanţi ai lui Seidler. Biroul Naţional a dispus reluarea alegerilor, noul scrutin fiind oganizat de Secretariatul General al partidului, în zilele de 23, 24 şi 25 octombrie. Pe liste ar fi fost puse persoane care nici măcar nu şi-au exprimat intenţia de a deveni delegaţi.

Ulterior, rezultatul noilor alegeri a fost contestat, Comisia Municipală de Arbitraj constatând că noile alegeri au avut loc cu încălcarea statului USR.

"Admite sesizarea formulată de reclamantul ..... în contradictoriu cu pârâta Filiala Municipală USR Bucureşti. Constată că Conferinţa Municipală întrunită la datele de 23.10.2017, 24.10.2017 şi 25.10.2017 a fost compusă cu încălcarea Statutului USR. Pe cale de consecinţă, dispune anularea Conferinţei Municipale întrunite la datele de 23.10.2017, 24.10.2017 şi 25.10.2017, a rezultatelor alegerilor şi a tuturor actelor aferente.", se arată în minuta Comisiei.

* * *

Partidul Uniunea Salvaţi România îşi alege sâmbătă noul preşedinte, în cadrul unui congres extraordinar. Delegaţii prezenţi la congresul organizat la Poiana Braşov urmează să aleagă între senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în cabinetul lui Dacian Cioloş şi deputatul Dan Barna, fost secretar de stat în ministerul Fondurilor Europene în mandatul lui Cristian Ghinea.

Iniţial, în cursă a fost înscris şi Cristian Seidler, dar acesta s-a retras, acuzând nereguli în organizarea congresului. Concret, Seidler a susţinut că regulile referitoare la organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul întregii ţări în sensul că desemnarea delegaţilor nu a fost făcută după aceleaşi reguli în toate organizaţiile formaţiunii.

La Congres urmează să fie ales doar noul preşedinte al partidului, pentru un mandat limitat de doi ani, urmând ca membrii celorlalte structuri de conducere să rămână în continuare cei aleşi la congresul din mai de la Cluj-Napoca.

În deschiderea Congresului, preşedintele interimar al Formaţiunii, Levente Elek a ţinut un discurs în care a susţinut că noul preşedinte al partidului trebuie să crească USR ca să devină agentul schimbării clasei politice şi a României.

"În urmă cu doi ani eram în stradă. Protestam împotrivă unei puteri corupte, arogante şi incompetente care-şi ucide cetăţenii, aceeaşi ca astăzi. Vă spun asta pentru a vă aminti de unde am pornit, din stradă, şi care este misiunea noastră. (...)

Indiferent de frământările prin care trecem, simt că purtăm în noi aceeaşi revoltă şi purtăm aceleaşi speranţe într-o societate care funcţionează după reguli, în care meritul este recompensat, minciuna şi furtul sunt sancţionate, ideile valoroase pentru binele comun sunt puse în practică.

Au fost zile grele în care am trăit, uneori, sentimentul că am uitat de ce am pornit pe acest drum, din cauza polemicii şi neîncrederii care s-au instalat în partid. Înţeleg că am intrat într-o criză de succesiune, prea repede. Demisia fondatorului partidului, la un an de la înfiinţarea lui, nu este o situaţie uşoară, nici emoţional, nici politic. Dar dacă privim partea plină a paharului, o organizaţie se instituţionalizează ca partid, dacă trece, cu bine, prin crizele de succesiune.

Îmi doresc să punem capăt la acest Congres acestei etape de creştere ca partid şi să ne urmăm drumul, să împlinim visul, al nostru, al oamenilor care ne-au votat, al celor care au ieşit în stradă şi al celor care nu se simt încă reprezentaţi", a declarat Levente.

Preşedintele interimar al USR a mai susţinut că asistăm la "o revenire a fantomelor autoritarismului, naţionalismului şi autarhiei" şi a avertizat că, în fiecare zi, partidul condus de Liviu Dragnea luptă pentru a cuceri un teritoriu pe care-l credeam definitiv câştigat pentru democraţia liberală, pentru societatea deschisă şi inclusivă.

"PSD vrea să-şi subordoneze statul, până la ultimul funcţionar, şi justiţia, demonizează antreprenorii străini, atacă societatea civilă. Suntem într-un război dus de forţele reacţionare reprezentate de majoritatea PSD-ALDE împotriva românilor care-şi doresc o societate europeană, modernă şi prosperă. USR trebuie să fie în prima linie a acestei lupte. Nu mai putem pierde timp în controversele interne pentru că acest timp nu este al nostru, este al României care este în pericol să devină un stat eşuat.

Am încredere că fiecare dintre cei doi candidaţi la preşedinţia partidului este pregătit să ducă această luptă pentru oamenii care au ieşit în stradă şi pentru cei care ne-au votat", a adăugat Elek Levente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne