Năsui, stupefiat de "tupeul" lui Mişa. Guvernul PSD îi spune Comisiei Europene că nu ştie ce vorbeşte

Cum lucrurile nu păreau să meargă în direcţia potrivită, Comisia Europeană a trimis o misiune în România ca să încerce să îndrepte lucrurile şi să vadă ce intenţii are Guvernul PSD. Ce a raportat, însă, această misiune este incredibil, a afirmat deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu - Epoch Times Romania)

Guvernul PSD îi spune Comisiei Europene că nu ştie ce vorbeşte atunci când trage semnale de alarmă, a remarcat joi, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"În primăvara acestui an, România a intrat în ceea ce se numeşte „Procedura de Deviere Semnificativă”. Nu e de bine. Acesta este un proces care are loc deoarece avem ceea ce se numeşte „deficitul structural” excesiv, iar asta înseamnă că ne încălcăm angajamentele internaţionale.

Deficitul structural este acel deficit pe care îl face cineva în mod normal şi recurent, fără investiţii şi fără cheltuieli ocazionale. Conform angajamentelor noastre, acel deficit ar trebui să fie de 1%. La noi, în prezent este de 2.5% şi este în creştere.

Prin urmare Comisia Europeană este îngrijorată, iar asta nu doar din vorbe, ci a trimis o misiune în România să încerce să îndrepte lucrurile şi să vadă ce intenţii are Guvernul român. Ce a raportat, însă, această misiune este incredibil", a declarat Năsui.

Deputatul USR a redat cele mai importante trei pasaje din raportul Comisiei Europene.

"Primul şi cel grav, vedem în raport că ministrul Finanţelor le-a spus că nici măcar nu avem de gând să reducem deficitul. În raport scrie textual că domnul Mişa le-a spus că reducerea acestui deficit nu este o prioritate şi că nu are nicio intenţie de a aplica vreo recomandare să-l reducă.

Ca să înţeleagă toată lumea ce se întâmplă, noi încălcăm un angajament internaţional, UE vine şi ne spun lucrul acesta, iar noi le spunem că ştim că o facem, o facem intenţionat şi avem de gând să continuăm. Cam ăsta e nivelul discuţiei. Vă daţi seama cât respect o să mai avem în UE cu o astfel de atitudine", a precizat Năsui.

Politicianul a atras atenţia că, în al doilea rând, aflăm că pericolul pentru pilonul 2 de pensii (singurul sistem de pensii care are o şansă să fie sustenabil) nu a trecut.

"Doar ne-au aburit puţin cu alte măsuri ca să ne ia atenţia de la el. Practic, aşa cum am mai spus, banii care merg în pilonul 2 sunt banii românilor. Bani care sunt o economisire forţată pentru pensie. Guvernul a anunţat misiunea UE că va lua din banii aceia. Nu se ştie încă cum, nu se ştie cât, doar că va lua din ei. Comisia i-a avertizat că nu fac decât să pericliteze stabilitatea pe termen lung ca să iasă dintr-o gaură de moment. Dar se pare că vor merge înainte cu planul. Nu de alta, dar setea de a vă lua banii este mare", a subliniat Năsui.

A treia problemă constatată de delegaţia europeană se referă la TVA-split, măsură promovată recent de Guvernul PSD.

"Misiunea UE i-a spus domnului Mişa că avem nevoie de derogare şi că ce face încalcă directiva TVA. Răspunsul dânsului care credeţi că a fost? Le-a spus ştie el că nu avem nevoie de nicio derogare, şi, mai grav, că nu înţeleg despre ce e vorba.

Atenţie, nu vorbim despre o măsură anunţată în presă fără nimic oficial. Vorbim despre o măsură care a fost deja dată prin ordonanţă a Guvernului şi care e în vigoare chiar în acest moment.

Deci practic domnul Mişa le-a spus Comisiei Europene că nu şi-a făcut treaba. Îţi trebuie mult tupeu să spui unei misiunii economice a Uniunii Europene că nu ştiu despre ce vorbesc", a conchis Năsui.