Nicuşor Dan: Mă voi concentra pe lupta anti-corupţie şi reorganizarea statului

Nicuşor Dan a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei italiene La Stampa, că prioritatea sa ca preşedinte - dacă va fi ales - va fi lupta anticorupţie şi reorganizarea statului.
În ceea ce priveşte politica externă, Nicuşor Dan a declarat că vrea să păstreze parteneriatul strategic cu SUA, dar vrea şi ca România să fie activă în programul european de reînarmare: susţin creşterea cheltuielilor militare până la 3,5% din PIB până în 2030. România a avut o relaţie foarte strânsă cu SUA în cadrul apărării NATO.
Redăm interviul acordat publicaţiei italiene
Reporter: Ce înseamnă confruntarea cu Simion pentru România şi pentru Europa?
Nicuşor Dan: Ne aşteaptă un al doilea tur dificil, împotriva unui candidat izolaţionist. Nu va fi o confruntare între două persoane, ci între o orientare pro-occidentală şi una ostilă şi anti-occidentală. De aceea le cer tuturor românilor să participe la această bătălie. Sper ca, astfel, cu toate resursele pe care le are această ţară, România să ocupe în câţiva ani locul pe care îl merită.
Reporter: Între dumneavoastră şi Simion există o diferenţă de 1,9 milioane de voturi dintr-un total de 9,5 milioane. Niciodată în istoria democraţiei române un candidat care a câştigat primul tur cu un asemenea avans nu a pierdut în turul doi. Credeţi într-o revenire?
Nicuşor Dan: Da, fără nicio îndoială: sunt optimist în privinţa succesului nostru şi cred că România va rămâne pe drumul alianţei occidentale. Faptul că sunt candidat independent îmi permite să negociez fără constrângeri cu toate părţile. Voi reuşi, împreună cu forţele politice pro-europene, să găsesc puncte comune pentru a propune soluţii la crizele care ne aşteaptă. Interesul naţional trebuie să prevaleze. Va fi un moment de cotitură politică, greu de acceptat pentru anumite cercuri de putere, deoarece aduc la Palatul Cotroceni o viziune diferită asupra societăţii româneşti. Dar este clar că clasa politică nu mai poate ignora revolta populaţiei împotriva privilegiilor acumulate în ultimele decenii.
Nicuşor Dan: Lupta împotriva corupţiei şi reorganizarea statului. Parcursul meu este garanţia onestităţii şi perseverenţei cu care voi acţiona zi de zi ca Preşedinte. Principala problemă a României este corupţia, prezentă la toate nivelurile, mai ales în domenii esenţiale ca fiscalitatea, construcţiile şi defrişările. Direcţia Naţională Anticorupţie există, dar este ineficientă. Şi concursurile publice sunt influenţate de politică. Voi lucra şi asupra birocraţiei, sufocată de influenţele politice. Sunt convins că ascensiunea partidelor izolaţioniste de extremă dreapta provine din lipsa de încredere în administraţie.
Reporter: Votul pentru Georgescu înainte şi pentru Simion acum este un vot de protest?
Nicuşor Dan: În România, de mulţi ani, există o prăpastie imensă între societate şi politică. Românii simt că nu participă la deciziile care îi afectează şi cred că politicienii lucrează pentru ei înşişi, nu pentru societate. Dacă reuşim să recâştigăm încrederea oamenilor, narativul extremiştilor de dreaptă nu va mai fi atractiv. Vara trecută, la alegerile din Bucureşti, dreapta a obţinut 10%, nu 32% ca la prezidenţialele din noiembrie, ulterior anulate.
Reporter: În campania sa, Simion a insistat mult asupra ideii că anularea alegerilor din noiembrie, din cauza amestecului rus, ar fi fost un fel de lovitură de stat împotriva lui Georgescu. Ce părere aveţi?
Nicuşor Dan: Decizia Curţii Constituţionale de a anula alegerile a fost corectă; era singura măsură posibilă în condiţiile date. Georgescu, care a primit finanţări de milioane de euro, a făcut o campanie excelentă, targhetând precis anumite segmente sociale cu ajutorul reţelelor de socializare. A fost o campanie mult mai sofisticată tehnologic decât orice altă campanie desfăşurată până acum în România. Şi extrem de costisitoare.
Reporter: Ce direcţie va urma politica externă a României dacă veţi câştiga?
Nicuşor Dan: Vreau să păstrez parteneriatul strategic cu SUA, dar vreau şi ca România să fie activă în programul european de reînarmare: susţin creşterea cheltuielilor militare până la 3,5% din PIB până în 2030. România a avut o relaţie foarte strânsă cu SUA în cadrul apărării NATO. Însă, cum se vorbeşte tot mai des despre posibilitatea ca SUA să îşi retragă trupele din Europa de Est, inclusiv din Polonia şi România, trebuie să ne pregătim pentru restructurarea sistemului european de apărare.
Reporter: Spre deosebire de rivalul dumneavoastră, sprijiniţi Ucraina?
Nicuşor Dan: Absolut, Ucraina este vitală pentru securitatea naţională a României şi pentru cea a Republicii Moldova. România mea va continua să sprijine financiar şi militar Ucraina atât timp cât va fi nevoie.