Nicolae Negru: Bruxelles-ul a lăsat o portiţă pentru schimbarea sistemului electoral din R. Moldova

Dacă Plahotniuc nu renunţă la intenţia sa de schimbare a sistemului electoral, doar cetăţenii R. Moldova ar putea rezolva această problemă, după ce Bruxelles-ul nu a fost prea categoric în acest sens, consideră comentatorul politic.
Ştefan Sârbu
08.07.2017

alte articole

Ştefan Sârbu
08.07.2017

În contextul aprobării rezoluţiei Parlamentului European (PE) cu privire la acordarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova, editorialistul şi comentatorul politic Nicolae Negru susţine că a fost naiv să se creadă că Bruxelles-ul va rezolva problemele moldovenilor de la distanţă, având în vedere faptul că PE ar fi lăsat totuşi o portiţă pentru schimbarea sistemului electoral. „Mizând în continuare pe UE, liderii opoziţiei riscă să rateze şansa de a interveni în procesul de perfecţionare a proiectului legislativ cu sistemul electoral mixt.”

Decizie fără precondiţii de menţinere a actualului sistem electoral

Nicolae Negru subliniază că nu ar fi cazul ca opoziţia să se îmbete cu apă rece fiindcă rezoluţia din 4 iulie a PE cu privire la asistenţa macrofinanciară pentru R. Moldova ar lăsa totuşi o portiţă pentru schimbarea sistemului electoral. Precondiţiile stabilite în rezoluţie (articolul 2) pentru a răspunde solicitării de ajutor financiar din partea Chişinăului, în sumă de 100 de milioane de euro, ar fi vagi, interpretabile, iar „respectarea mecanismelor democratice efective - inclusiv sistemul parlamentar multipartit -, supremaţia legii şi garantarea respectului pentru drepturile omului” ar putea fi mimate prin amendamente legislative şi acţiuni formale din partea autorităţilor R. Moldova.

Recomandări pentru a fi răstălmăcite după bunul plac

„Singura referinţă la iniţiativa schimbării sistemului electoral se face în declaraţia comună a Parlamentului, Consiliului şi Comisiei Europene, anexată la rezoluţie, care obligă Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiuni Externe să monitorizeze şi să stabilească îndeplinirea precondiţiilor menţionate, în contextul iniţiativei în cauză, „pe durata întregii perioade de asistenţă financiară, acordând cea mai mare atenţie atitudinii autorităţilor Republicii Moldova faţă de recomandările partenerilor internaţionali relevanţi (în special Comisia de la Veneţia şi OSCE/ODIHR)”, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Naţional menţionând că formularea în cauză ar fi foarte generală, destul de confuză, şi în care nu se subliniază că trebuie respectate pe deplin, toate recomandările fără excepţie, după cum declarau liderii UE pe marginea avizului Comisiei de la Veneţia în timpul vizitei lui Andrian Candu, Pavel Filip şi Vlad Plahotniuc la Bruxelles.

Victorie pentru toţi

Comentatorul politic constată că decizia PE din 4 iulie a fost întâmpinată la Chişinău cu strigăte victorioase pe ambele părţi ale baricadei deoarece aceasta uneşte ambele grupuri ale europarlamentarilor cu atitudini diferite: şi pe cei care se află în conflictul sistemelor electorale de partea opoziţiei de la Chişinău şi pe cei care se află în mod evident de partea guvernării din Republica Moldova. „Unii europarlamentari declară că şi în această redacţie rezoluţia Parlamentului European este suficient de prohibitivă, că Chişinăul nu va obţine ajutorul financiar cerut, dacă sistemul electoral va fi schimbat. Alţii însă au insistat asupra unei formulări mai generale tocmai pentru a oferi Republicii Moldova cele 100 milioane de euro promise, indiferent dacă schimbă sau nu sistemul electoral. Altfel, cred ei, va avea de profitat Rusia. Care e raportul dintre primii şi ultimii, este greu de spus.”

„Stabilitatea democrată” îşi spune cuvântul

În opinia autorului editorialului, satisfacţia guvernării de la Chişinău ar fi mai mare deoarece în rezoluţie se menţionează că „după numirea unui nou guvern la începutul anului 2016 şi al unui nou guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova, autorităţile au demonstrat un angajament reînoit pentru continuarea reformelor politice necesare şi abordarea provocărilor de guvernare din sectorul financiar şi din domeniul administrării finanţelor publice”. Se mai subliniază că s-a înregistrat un „substanţial progres” în implementarea foii de parcurs pentru reformele prioritare stabilite de comun acord între UE şi Republica Moldova.

În concluzie Nicolae Negru îndeamnă ca adevărul să fie privit în faţă, recunoscându-se faptul că Bruxelles-ul nu va rezolva problema R. Moldova ce ţine de schimbarea sistemului electoral, aceasta fiind lăsată pe seama moldovenilor, dacă Planotniuc nu renunţă benevol la iniţiativa sa legislativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor