Ambasadorul SUA stă la coadă pe aeroportul Chişinău, iar deputaţii moldoveni folosesc curse charter
alte articole
Deplasarea liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc într-o vizită „pe linie de partid” la Bruxelles împreună cu finul său, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu cu un Boeig 737 care ar fi costat 150.000 dolari a fost foarte criticată, mai ales la Chişinău, în contextul în care s-ar fi purtat discuţii pe marginea asistenţei financiare de 100 mln euro pentru Republica Moldova. Acest caz a ajuns din nou să fie discutat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV după ce pe reţelele de socializare a apărut o poză cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii acreditat la Chişinău, James Pettit aflat pe Aeroportul Internaţional Chişinău la coadă cu alţi cetăţeni ai R. Moldova, îndreptându-se spre ţara sa.
„Astăzi guvernanţii în frunte cu Plahotniuc pur şi simplu au pierdut legătura cu realitatea din Moldova. Ei trăiesc în lux, în lumi paralele cu ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. E interesant să aflăm din banii cui s-a achitat acea călătorie la Bruxelles, având în vedere că acolo s-a aflat şi delegaţia oficială. Din banii noştri a contribuabililor, sau a altcuiva?”, a menţionat fostul deputat Grigore Petrenco, specificând că dacă s-a zburat din banii altcuiva, atunci ar apare o altă întrebare „De ce guvernanţii şi-au permis să accepte banii altcuiva pentru o călătorie într-o delegaţie oficială?”.
Petrenco a ţinut să sublinieze faptul că într-o situaţie similară, guvernanţii din Europa, după astfel de dezvăluiri în presă, ar fi ieşit cu explicaţii cel puţin, sau unii chiar şi-ar fi dat demisia. Mai mult decât atât, fostul deputat a mai punctat şi faptul că „ei (guvernanţii moldoveni – n.r.) zboară cu aeronave de lux iar cetăţenii simpli cu rable stricate”, în contextul scandalului cu aeronavele companiei de zbor Fly One îdupă mai multe zboruri cu probleme din cauza navelor defecte şi foarte vechi.
În contextul celor 68 de ani de la tragicele deportări staliniste din Basarabia, istoricul Octavian Ţîcu a precizat că de vreo trei- patru ani merge prin Siberia şi Kazakhstan explorând locaţiile deportărilor, întâlnind astfel o mulţime de oameni care au trăit acel calvar al deportărilor. Astfel, acesta a punctat faptul că „noi trăim într-o ţară în care au fost călăi, victime, turnători şi acum indiferenţi. Paradoxal că tocmai descendentul unui turnător care a turnat oameni în baza depoziţiilor căruia oamenii au fost deportaţi, este acum unul care conduce din spate Republica Moldova, zboară cu avioane super dotate”. Cât despre James Pettit, Ţîcu a menţionat că între mentalitatea moldovenilor şi a occidentalilor este o diferenţă enormă, îndeosebi la clasa politică, întrucât în vest „ei merg cu bicicleta la serviciu, în transportul public, alţii pe jos. Ce a arătat Pettit nu este chiar un exemplu, acesta este modul lui de a fi”.
În acelaşi timp, activistul civic Valentin Dolganiuc consideră că totul a început „în anul 1917 când un grup de psihopaţi a umblat la ADN-ul omenirii, modificând mişcarea firească a acesteia. Aceşti psihopaţi, fiind nişte mutanţi, au creat alţi mutanţi care s-au înmulţit pe parcursul anilor şi în ultimă instanţă, în 1940 au dat năvală şi aici în spaţiul din Basarabia. S-au înmulţit şi aici, urmând cu primul val de deportări din 1941 şi ulterior în 1949. Dacă e să facem această punte peste ani, ajungând la zilele noastre, aceşti psihopaţi mutanţi continuă să conducă şi să dirijeze acest spaţiu care se numeşte Basarabia”, iar luxul pe care îl afişează ar avea drept scop să arate că ei sunt cei care guvernează, dirijează, fac regulile şi legile aici în Basarabia.