Nicio zi fără reţineri. CNA bănuieşte doi funcţionari de corupţie şi trafic de influenţă
alte articole
Şeful filialei Drochia a ÎS „Gările şi Staţiile Auto" din R. Moldova a fost reţinut joi pentru 72 de ore de către ofiţerii Centrul Naţional Anticoruţie (CNA) şi procurori. Bărbatul este bănuit de corupere pasivă fiind prins în flagrant delict în biroul de serviciu după ce timp de o lună au fost documentate de către oamenii legii unsprezece livrări de bani pe care funcţionarul prin intermediul unui controlor le colecta de la conducătorii auto.
Potrivit informaţiilor preliminare ale CNA, sistematic, funcţionarul ar fi pretins şi primit mijloace băneşti ce nu i se cuveneau, între 400 şi 600 de lei zilnic, de la circa 30 de rute care tranzitează autogara din oraşul Drochia, pentru a nu le crea administratorilor rutelor probleme în activitate. “Schema era intermediată de un controlor, care ducea o evidenţă strictă a celor care achitau sau nu banii. Sumele primite variau în dependenţă de zilele săptămânii şi de cursele suplimentare introduse.”
La 4 mai a fost reţinut pentru 72 de ore şi adjunctul şef al Sectorului poliţiei de frontieră Briceni fiind vizat într-un dosar intentat pentru trafic de influenţă. Astfel, au fost efectuate percheziţii la biroul, domiciliul şi în automobilul funcţionarului, iar urmare a acumulării materialului probator, el a fost recunoscut în calitate de bănuit.
Colaboratorul poliţiei ar fi pretins şi primit de la denunţător mijloace băneşti în sumă de 2 500 de euro, susţinând că poate influenţa şefi din cadrul Departamentului Poliţiei de Frontieră, precum şi procurori care instrumentează o cauză penală în cadrul căreia a fost reţinut automobilul unui cetăţean al Ucrainei. “În virtutea funcţiei deţinute, suspectul i-ar fi putut determina pe aceştia să elibereze automobilul reţinut”, notează CNA potrivit unui comunicat de presă.
Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani sau amendă de până la 150 000 de lei.
În contextul existenţei vocilor care atenţionează că Republica Moldova ar fi fost transformată într-un stat captiv, că se face dreptate doar celor care guvernează şi mai rar sunt apărate drepturile cetăţenilor, procurorul Vitalie Busuioc a declarat pentru Radio Europa Liberă că justiţia de la Chişinău nu ar fi selectivă, drepturile tuturor cetăţenilor fiind respectate.
“Este cert faptul că atât persoanele care sunt deferite justiţiei sau reţinute, sau arestate, sau puse sub învinuire au şi o culoare politică diferită. Este "palitra" tuturor partidelor care, spre exemplu, au în funcţie anumite persoane care comit anumite infracţiuni. Nu avem absolut niciun impediment în a investiga orice tip de infracţiuni, ceea ce facem în ultimul timp prin exemplele pe care le dăm. Prin infracţiunile pe care le documentăm şi urmăririle penale pe care le exercităm dăm dovadă că suntem obiectivi.”
Notabil este faptul că urmare a reţinerilor unor functionari liberali, primarul Capitalei Dorin Chirtoacă a menţionat potrivit protv.md, că percheziţiile şi arestările s-ar face de ochii lumii. “Sunt un număr de oameni cărora li s-a pus GPS şi cameră de bord şi li se monitorizează viaţa de zi cu zi, cap coadă. Respectiv în baza acestei urmăriri se fac episoade sub formă de dosare penale, după care se prezintă direct intriga sau momentul culminant, fară să înţelegi. Concomitent este prezentat şi deznodământul, adică omul pus la zid şi condamnat în ochii publici.”