Ghimpu: Fac o anchetă pentru a înţelege cine se află în spatele reţinerii membrilor PL

Cu toate că declară că nu ar fi fost şantajat direct, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că până în prezent s-ar fi „convins că la noi nu se spune, la noi se face”. Analistul Igor Boţan consideră, totuşi, că ce se întâmplă acum la PL este legat de neacceptarea votului uninominal.
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, membru al majoritatii parlamentare
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, membru al majoritatii parlamentare (facebook.com)

După seria de demnitari, membri ai Partidului Liberal, reţinuţi săptămâna trecută, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat în cadrul emisiunii În profunzime de la Pro TV, că în Republica Moldova ar exista persoane „care trebuie să fie închise, dar stau în libertate”. Acesta a ţinut să mai precizeze că nu vrea să facă declaraţii bazate pe speculaţii, astfel că face „personal o anchetă ca să înţeleagă cine este persoana/persoanele care au hotărât ca în două zile să se facă arestări la primărie, la Ministerul Transporturilor şi să se organizeze referendum, fiind convinşi că dau încă o lovitură Partidului Liberal în timp ce noi am căzut în ochii cetăţenilor acceptând coaliţia din ianuarie 2016, în detrimentul nostru”.

Ghimpu a ţinut să mai menţioneze că, în opinia sa nu ar fi vorba doar de o persoană. „Eu cunosc nişte lucruri care s-au produs în perioada asta de când suntem la guvernare, ştiu că sunt mai mulţi oameni, iar eu vreau să aflu cine din ei a pus mâna pe cuţit să lovească în PL, prin intermediul dlui ministru de la Transporturi”, a mărturisit Mihai Ghimpu.

În replică, analistul politic Igor Boţan, expert în fenomene politice şi alegeri, a declarat pentru Europa Liberă că, deşi liderul liberal, Mihai Ghimpu, vorbeşte în pilde, în schimb, colegii domniei sale vorbesc direct. „Este vorba despre ministrul Chirinciuc, reţinut şi care spune: este o presiune, este un show politic pentru a determina Partidul Liberal să voteze uninominalul”.

Igor Boţan consideră că Mihai Ghimpu ar putea să părăsească coaliţia de guvernare, dar nu poate face acest lucru. Mai mult decât atât, Boţan a mai menţionat că discursul lui Ghimpu, fară niciun nume şi acuzaţii, dă dovadă de un comportament foarte atent al politicianului. „Domnul Mihai Ghimpu este autorul şi promotorul ideii controlului instituţiilor de drept şi de reglementare. El a fost cel care a insistat că aceste instituţii trebuie să fie controlate de partidele politice. Acum domnul Mihai Ghimpu, din păcate, plăteşte poliţele pentru acea politică pe care a promovat-o”, a adăugat analistul.

În concluzie, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) a specificat că „ceea ce i se întâmplă Partidului Liberal este legat de neacceptarea acestuia de a susţine votul uninominal. Aceasta e ceea ce a spus ministrul Chirinciuc. Aceasta e ceea ce spun colegii domniei sale. Aceasta e ceea ce spune şi dă de înţeles domnul Mihai Ghimpu”.

Jurnalistul Vasile Botnaru a ţinut să puncteze că în prezent în Moldova nimeni nu este reţinut fără probe, subliniind că „fiecare are dosar, doar că el este scos atunci când decide cel cu partajarea funcţiilor. Procurorii spun că nu mai au curaj acum să deschidă un dosar cu probe inventate, şi doar câd îi vine rândul, dosarul este scos”.

La rândul său, liderul PL, a punctat că nimeni niciodată nu i-ar fi zis ce să facă, altfel, va fi reţinut Chirtoacă, sau Chirinciuc, sau altcineva din membrii liberali, dar, „cred că v-aţi convins că la noi nu se spune, la noi se face”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe