Igor Dodon: Curtea Constituţională a Moldovei face plecăciuni în faţa unioniştilor

Dodon critică decizia Curţii Constituţionale privind neutralitatea R. Moldova afirmând că judecătorii ar fi vrut să respecte prevederile Constituţiei, dar şi să nu-şi compromită cetăţenia românească.
Judecătorii Curţii Constituţionale din Moldova.
Judecătorii Curţii Constituţionale din Moldova. (constcourt.md)

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon susţine că prin Hotărârea din 02 mai, privind statutul de neutralitate al R. Moldova magistraţii Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) ar „pune sub semnul întrebării” neutralitatea şi integritatea teritorială ale R.Moldova, explicând “pretenţios şi în cuvinte multietajate ceea ce şi aşa se ştie: Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra”.

“Componenţa CC va trece, iar ţara va rămâne şi va păstra mereu ceea ce judecătorii cc-işti pun sub semnul întrebării. Problema constă în formulările Curţii, care lasă loc pentru diferite interpretări politice şi speculaţii. Dar nu e prima dată când această componenţă a Curţii Constituţionale face plecăciuni în faţa unioniştilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut şi buchia Constituţiei să o respecte, dar şi cetăţenia lor românească să nu o compromită”, scrie şeful statului într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Examinând sesizarea unor deputaţi liberali depusă încă în anul 2014, CCM a stabilit că statutul de neutralitate înscris în Constituţie la articolul 11 nu împiedică Republica Moldova să participe la sisteme colective de securitate.

CCM notează potrivit hotărârii, că în lumina provocărilor cu care se confrunta sfârşitul secolului XX şi începutul secolului XXI, neutralitatea nu poate fi înţeleasă ca un statut care justifică inacţiunea şi neimplicarea, ca o poziţie de pasivitate şi izolare.

„Republica Moldova a înscris în Constituţia sa statutul de neutralitate, fără a fi cerut însă confirmarea lui în cadrul ONU. De fapt, nici un stat nu a recunoscut neutralitatea Republicii Moldova şi nu există garanţii internaţionale ale acestui statut (aşa cum există în cazul Austriei). Ocupaţia militară a unei părţi a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralităţii, precum şi lipsa recunoaşterii şi a garanţiilor internaţionale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituţionale referitoare la neutralitate”, se menţionează în hotărârea CCM.

Astfel, în opinia Curţii, faptul că Federaţia Rusă nu şi-a retras trupele sale de ocupaţie din estul ţării, ci, dimpotrivă, şi-a consolidat prezenţa militară în partea transnistreană a Republicii Moldova, constituie o încălcare a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum şi a dreptului internaţional.

“Articolul 11 din Constituţie trebuie să fie văzut ca instrument de protecţie, şi nu ca obstacol pentru protecţia independenţei, democraţiei şi altor valori constituţionale ale Republicii Moldova. Participarea la un sistem colectiv de securitate care, asemenea sistemului de securitate al Naţiunilor Unite, ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional nu este în contradicţie cu statutul de neutralitate”, concluzionează CCM.

Hotărârea este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac.