Istoric: 9 mai - Ziua Victoriei sau Ziua Europei, va arăta jocul cui îl face Dodon
alte articole
După ce în 2016, Guvernul Republicii Moldova a declarat 9 mai „Ziua Europei”, pe lângă „Ziua Victoriei” care se sărbătoreşte de peste 70 de ani, iar mai nou şi Parlamentul şi-a propus să declare ziua de 9 mai drept „Ziua Europei”, preşedintele moldovean, Igor Dodon a criticat acest lucru, declarând că va bloca promulgarea acestei legi.
„Categoric sunt împotriva aprobării legii privind declararea zilei de 9 mai Ziua Europei. Am de gând să blochez promulgarea acesteia. În R. Moldova, noi am celebrat şi vom celebra Ziua Victoriei”, a declarat Igor Dodon, potrivit unimedia.md.
În replică, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a afirmat că şeful statului are tot dreptul să fie împotriva deciziei deputaţilor. „Dacă are argumente juridice, să o trimită înapoi în Parlament. În situaţia aceasta, Parlamentul cu siguranţă îşi va reconfirma poziţia şi va re-vota această lege. Ulterior, conform Constituţiei, preşedintele Dodon va fi obligat să o promulge,” a adăugat Candu.
Cu un comentariu în acest sens vine istoricul moldovean, Octavian Ţîcu, potrivit căruia, pentru Igor Dodon şi pentru Alianţa pentru Integrare Europeană va fi un moment interesant de raportare. Acesta precizează că până acum toată lumea vorbeşte că Dodon face jocul lui Plahotniuc şi că ar fi „o piesă cu doi actori care joacă roluri diferite, dar care, de fapt, în spatele scenei se înţeleg foarte bine”. Astfel, „nesemnarea acestei decizii de către Dodon va însemna că el are de gând să joace cu totul altfel decât i se spune. Pe de altă parte, Igor Dodon are şi anumite obligaţii faţă de Moscova, faţă de electoratul său, de convingerile sale. Nu ştiu, chestiunea aceasta va fi ca o foaie de turnesol în aprecierea raporturilor între Preşedinţie şi Parlament”, consideră istoricul.
În opinia acestuia, cele două sărbători, Ziua Victoriei şi Ziua Europei, ar fi două componente, una a memoriei colective şi una a instrumentalizării politice. „Cea politică este legată de existenţa unor partide politice de stânga care, de-a lungul perioadei de independenţă, au ştiut să instrumentalizeze această dată pentru a se încadra în existenţa unui anumit discurs istoric şi istoriografic format în perioada sovietică şi menţinut încă în memoria colectivă a multor cetăţeni din Republica Moldova.
Celălalt aspect este mai complicat, pentru că el este legat de existenţa unei populaţii care, venind în RSSM după 1940, dar, mai ales, 1944, a fost educată în cultul mitului 9 Mai ca Ziua Victoriei care, de altfel, a fost unul din miturile fondatoare ale Uniunii Sovietice. Şi, probabil, este unicul mit care mai consolidează la ora actuală Federaţia Rusă şi dă o senzaţie de spaţiu unic asupra tuturor teritoriilor care cândva au fost parte a Uniunii Sovietice. Prin urmare, aceste două aspecte ale problemei vor face pe o perioadă îndelungată încă destul de complicată reconcilierea istorică, în primul rând, politică, dar şi socială în Republica Moldova”, a declarat Octavian Ţîcu într-un interviu pentru Europa Liberă
În context, istoricul şi deputatul democrat, Sergiu Staţi îşi exprimă speranţa că sărbătorirea Zilei Europei şi a Victoriei la 9 mai nu va deveni un măr al discordiei pentru cetăţenii Republicii Moldova. „Eu sper că va fi invers, va fi împăcată societatea şi toţi vor merge împreună pentru a sărbători şi una, şi alta, fiindcă este şi Ziua Europei, dar este şi Ziua Victoriei”, a menţionat Staţi, conform sursei citate
Mai mult decât atât, în opinia deputatului, socialiştii ar „privatiza” Ziua Victoriei, prezentând-o drept o sărbătoare a Partidului Socialiştilor. „Trebuie să fie o coeziune pentru toată societatea, dar nu cine va sta sub drapelele Partidului Socialiştilor sau ale altor partide ş.a.m.d. Fiindcă cei care au căzut în cel de Al Doilea Război Mondial, inclusiv pentru eliberarea Republicii Moldova nu s-au gândit că îi fac un favor lui Dodon”, a conchis Sergiu Staţi.