Canada se îndreaptă către combaterea recoltării forţate de organe

Potrivit unui proiect de lege introdus de un parlamentar canadian, obţinerea unui organ pentru transplant, recoltat fără consimţământ, în Canada sau în afara Canadei, ar putea deveni o infracţiune penală pentru un canadian
Parlamentarul canadian Garnett Genuis (captură foto)
Gina Sturdza
19.04.2017

Parlamentarul canadian Garnett Genuis a depus un proiect de lege pentru modificarea Codului penal şi a Legii privind protecţia imigraţiei şi a refugiaţilor (privind traficul şi transplantul de organe umane şi alte părţi ale corpului).

Proiectul de lege propune modificarea Codului Penal în vederea impunerii sancţiunilor penale persoanelor care, în Canada sau în afara Canadei, sunt implicate cu bună ştiinţă în transplantul medical al organelor umane sau al altor părţi ale corpului obţinute sau dobândite ca urmare a unei tranzacţii financiare directe sau indirecte sau fără consimţământul donatorului. De asemenea, propune modificarea Legii privind imigraţia şi protecţia refugiaţilor, pentru a impune sancţiuni persoanelor despre care se consideră că există motive întemeiate că s-au angajat în traficul şi transplantul de organe umane sau alte părţi ale corpului, considerând inadmisibilă cererea acestor persoane de intrare sau rămânere în Canada.

Vorbind în faţa Parlamentului canadian, Garnett Genuis a notat: "Reintroduc un proiect de lege propus de fostul ministru Irwin Cotler şi susţinut de alţi parlamentari canadieni. Acest proiect de lege încearcă să combată flagelul recoltării forţate a organelor, atunci când organele sunt luate de la oameni împotriva voinţei lor, adeseori brutal şi fără anestezie şi în timp ce o persoană încă mai trăieşte, şi, deseori, când singura aşa-numită crimă a individului este că acesta se angajează într-o anumită practică religioasă sau spirituală".

În timp ce guvernul încearcă să aprofundeze relaţia Canadei cu China, acest proiect de lege este necesar "acum mai mult ca niciodată pentru că ar legifera drept infracţiune penală dobândirea unui organ despre care persoana ştie, sau ar trebui să ştie, că a fost dobândit fără consimţământ".

Proiectul de lege - care introduce mecanismele adecvate de raportare cu privire la obţinerea consimţământului donatorului şi inadmisibilitatea admiterii în Canada a celor implicaţi în recoltarea forţată de organe -, este conceput astfel încât cetăţenii canadieni să poată merge în străinătate pentru a primi organe, cu condiţia să-şi ia câteva precauţii simple, necesare pentru a se asigura că organul este prelevat cu consimţământul donatorului şi fără exploatarea acestuia.

"Acest proiect de lege se referă la un caz clar în care legea nu a ţinut pasul cu realităţile de la faţa locului. Această problemă a fost abordată în mod repetat aici, dar nu a fost niciodată abordată pe deplin. Să fie Parlamentul canadian cel care face asta", a mai notat parlamentarul Garnett Genuis.

Deşi proiectul de lege nu specifică nicio ţară, singura ţară care se angajează în recoltarea de organe la un "nivel industrial, sponsorizat de stat" este China, potrivit fostului secretar de stat canadian David Kilgour. Până in prezent, aproximativ 100 de canadieni au plecat în China pentru transplanturi de organe, fiind possibil ca aranjamentele pentru operaţie să fi fost făcute prin intermediul internetului sau al unui broker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor