Nici vorba de demisie. Blaga şi Alina Gorghiu se laudă că au obţinut "cel mai bun scor de după 1990"
alte articole
PNL a obţinut la alegerile locale de duminică un scor istoric, cel mai bun scor de după 1990, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, copreşedintele partidului Vasile Blaga, adăugând că rezultatul scrutinului este o dovadă clară a faptului că decizia fuziunii a fost una corectă.
"PNL a obţinut la aceste alegeri locale cel mai bun scor de după 1990. În Bucureşti, rezultatele au fost departe de cele pe care ni le-am dorit. Vreau să le mulţumesc celor care au avut încredere în candidaţii PNL şi nu au fost puţinu, dar şi zecilor de mii de candidaţi care au luptat cu abnegaţie pentru culorile PNL. Rezultatele acestor alegeri arată cât de corectă a fost decizia fuziunii. Dacă în momentul fuziunii, după competiţia de la europarlamentare, cele două partide care compun PNL aveau 27% şi la prezidenţiale, în primul tur au obţinut 29%.
ată că, după numărarea voturilor, PNL are următoarele rezultate: 31% la conisliile judeţene şi, de asemenea, peste 1.040 de primari din cei 2.776 câţi au intrat până acum din cei 3.200 în această analiză. Am reuşit evident să reconstruim dreapta şi nu a fost un lucru uşor şi ne vom concentra în săptămânile următoare pe această temă, infirmând toate pronosticurile celor care nu aveau încredere în acaestă construcţie şi chiar s-au străduit să o împiedice.
În ceea ce priveşte alegerile pentru Bucureşti, vreau să îi mulţumesc domnului Cătălin Predoiu şi celorlalţi candidaţi pentru că au avut programe serioase, soluţii serioase, solide pentru Bucureşti, şi că au depus toate eforturile pentru a le prezenta bucureştenilor. Eu cred că bucureştenii nu resping politica, resping politicianismul. Faptul că 70% dintre bucureşteni nu s-au prezentat la vot arată ca toate partidele politice au o problemă şi în ceea ce ne priveşte vom avea în zilele următoare o analiză extrem de serioasă, nu numai pe Bucureşti, ci pe toate organizaţiile din ţară din toată ţara", a declarat Vasile Blaga.
La rândul său, Alina Gorghiu a ţinut să facă o serie de observaţii în urma alegerile locale de duminică. Pentru început, şefa PNL i-a felicitat pe toţi primari liberali care au reuşit să câştige mandate şi să le mulţumească tuturor celor care au participat la vot.
"Mă bucur că încă există oameni care participă la vot în România, deşi nivelul de participare a fost unul scăzut. O să încercăm să reparăm, sau să identificăm mai exact cauzele absenteismului astfel încât pe viitor să aducem lumea la vot. Am aşteptat până astăzi, deşi unii dintre dvs ne-aţi reproşat că nu am ieşit [duminică - n.r.] la 21:00, să facem aceste declaraţii, pentru a putea prezenta informaţii corecte, informaţii pe care aseară nu le aveam. Şi vreau să demontez din start acele scenarii conform cărora Cătălin Predoiu a fost lăsat singur de către liderii PNL. Nici pomeneală. A fost o opţiune care i-a aparţinut lui Cătălin Predoiu, pentru ca la ora 21 singurele informaţii pe care le avea era exit-poll pe Bucureşti.
Acum câteva concluzii. Avem o perspectivă de ansamblu în ceea ce priveşte rezultatul la nivel naţional. Scorul partidului este undeva peste 30% în privinţa opţiunilor totale ale alegătorilor. Este un obiectiv pe care PNL şi l-a propus, l-a îndeplinit, este un scor într-adevăr fără precedent după 90 încoace. Este cel mai bun scor al PNL. Dar asta nu înseamnă că suntem mulţumiţi, se putea şi mai bine în aceste alegeri locale, sunt filiale unde se putea şi mai bine, sunt filiale unde au mers foarte bine. Analiza o vom face în Biroul Permanent Naţional de miercuri.
În al doilea rând, PNL a obţinut mult mai mulţi primari decât cei cu care a intrat în această campanie. Aveam 750 după cum ştiţi. Avem astăzi mai bine de 1.000 de primari. Şi vă rog să ţinţi cont că numărul de mandate obţinute, în condiţiile ordonanţei Dragnea care a oferit un avantaj nelegitim PSD, vorbim de ordonanţa traseiştilor, toate acestea sunt dovada că PNL a performat la nivel naţional la aceste alegeri locale. Evident, toată lumea poate trage concluzia evidentă: la nivel naţional există două mari forţe politice care se confruntă inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare, vorbesc de PSD şi PNL.
Este limpede pentru toată lumea că la Bucureşti scorul este dezamăgitor, însă analizele pe care le vom face vor arăta nişte concluzii şi nişte paşii pe care PNL trebuie să îi urmeze astfel încât să recuperăm un electorat de dreapta, un electorat care a aparţinut cândva PNL, pe care v-a trebui să îi convingem că noi suntem cei care merită atenţia lor. Evident că nu vom reuşi altfel decât prin continuarea reformei interne, vom reuşi prin continuarea fuziunii pentru că mai avem câţiva paşi de făcut şi lucrurile vor fi finalizate în scurtă vreme. Evident că am şi un destul de mare regret. Am constatat că discursul anticorupţie pare a fi fost invalidat în multe locuri în România şi ar trebui să ne pună pe gânduri acest lucru, pe electorat, pe noi partidele politice şi să vedem ce e de făcut în această direcţie", a precizat Alina Gorghiu.
Liderul PNL a mai evidenţia faptul că prezenţa scăzută la vot - o consecinţă a imaginii proaste pe care o are clasa politică - a influenţat soarta alegerilor.
"În ceea ce priveşte prezenţa la vot, principala caracteristică este că această prezenţă scăzută la vot a influenţat rezultatele alegerilor. Din păcate trebuie să observăm că românii au ales să voteze într-o proporţie mai mică inclusiv faţă de alegerile locale din 2008. În Bucureşti, prezenţa a fost cu 15 procente mai mică decât cea la nivel naţional. Eu cred că principala cauză rămâne imaginea proastă a clasei politice la care am contribuit cu prisosinţă mulţi din clasa politică. Însă concluzia este aceeaşi - reforma e importantă într-un partid politic, dar, în acelaşi timp, politică fără partide politice nu se poate face.
A doua cauză a absenteismului şi a doua cauză care a afectat socrul PNL şi legitimitatea aleşilor este faptul că legea prevede un singur tur de alegeri. Vă promit că PNL va schimba această lege în secunda în care va avea o majoritate parlamentară. Este de neacceptat să ai un primar al Bucureştiului ales cu doar 14% din numărul celor cu drept de vot. Este prea puţin, pentru că primarul acela se presupune că trebuie să aibă legitimitate.
Altfel, vreau să vă spun că la Bucureşti trebuie să îi mulţumesc lui Cătălin Predoiu pentru efort. A fost o campanie scurtă, intensă, energică. A prezentat un program coerent, în opinia mea un program extraordinar de bun care poate fi folosit de oricare dintre consilieri pentru a promova proiecte bune pentru Capitală. Niciun alt candidat din PNL nu cred că ar fi obţinut un scor mai bun ca domnul Predoiu, asta pentru a închide orice fel de scenariu şi discuţii pentru că am auzit că există genul acesta de discuţie şi preocupare. Îmi pun semne de întrebare şi eu, şi colegii mei. Unde am greşit? Unde nu am comunicat destul de bine?", a punctat Alina Gorghiu.