Trump îl invită la Casa Albă pe liderul palestinian Abbas
alte articole
“Preşedintele Trump a extins o invitaţie oficială preşedintelui Abbas pentru a vizita Casa Albă pentru a discuta despre modalităţile de reluare a procesului politic, subliniind angajamentul său pentru un proces de pace care va aduce la o pace reală între palestinieni şi israelieni”, a declarat Nabil Abu Rdainah, purtător de cuvânt al liderului palestinian.
Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe, a confirmat ulterior că Trump l-a invitat pe Abbas pentru o întâlnire la Casa Albă, care va avea loc foarte curând.
Palestinienii sunt îngrijoraţi de o abordare mai favorabilă manifestată de SUA faţă de premierul Benjamin Netanyahu de când Trump a ajuns la putere.
Netanyahu şi Trump au discutat telefonic de cel puţin 2 ori de la investirea oficială a liderului american în 20 ianuarie, iar premierul israelian a vizitat Washingtonul luna trecută.
Oficialii palestinieni au indicat că Abbas îşi va exprima temerile privind construirea de colonii israeliene pe teritoriile ocupate şi va discuta despre necesitatea unei soluţii cu două state în acest conflict.
“Preşedintele Abbas a subliniat angajamentul pentru pace ca fiind o alegere strategică în vederea creării unui stat palestinian alături de statul Israel”, a declarat Rdainah, conform agenţiei oficiale de ştiri palestiniene WAFA.
Trump i-a transmis lui Abbas că un acord de pace trebuie să fie negociat direct între Israel şi palestinieni şi că SUA va lucra îndeaproape cu ambele părţi pentru atingerea acelui ţel, a susţinut Casa Albă într-o declaraţie.
La o conferinţă de presă în 15 februarie, în timpul vizitei lui Netanyahu în SUA, preşedintele american a fost ambivalent în privinţa unei soluţii cu două state, principala poziţie a politicii SUA în regiune în ultimele două decenii.
“Mă uit la soluţia cu două state şi la soluţia cu un singur stat şi îmi place soluţia care place ambelor părţi ... Pot trăi cu oricare dintre ele”, a declarat Trump, cauzând consternare în rândul lumii arabe şi în multe capitale europene.
Coloniile
Totuşi după întâlnirea cu Netanyahu, Casa Albă a fost mai prudentă asupra problemei coloniilor ilegale şi au existat mai puţine discuţii despre mutarea ambasadei americane din Tel Aviv în Ierusalim, o promisiune extrem de controversată făcută de Trump în timpul campaniei sale prezidenţiale.
În timp ce, predecesorul lui Trump, Barack Obama, a făcut unul dintre primele sale apeluri telefonice către un lider străin vorbind cu Abbas, Trump a fost mai prudent în contactele sale cu lumea arabă.
Trump a discutat cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi s-a întâlnit cu Regele Abdullah al Iordaniei, care a luat iniţiativa şi a zburat la Washington pentru o vizită neaşteptată.
Una dintre cele mai aprinse probleme dintre Israel şi palestinieni este construirea de către regimul din Tel Aviv de colonii ilegale pe teritoriile ocupate din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, teritorii pe care, alături de Fâşia Gaza, palestinienii le doresc pentru propriul lor stat.
În timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut, Trump a susţinut că nu consideră în mod necesar coloniile un obstacol pentru pace. De la investirea lui Trump, Israelul a anunţat planuri pentru construirea a cel puţin 6.000 de alte locuinţe pentru colonişti.
Dar în timpul vizitei lui Netanyahu în SUA, Trump a declarat că doreşte că premierul israelian să încetinească ritmul construirii de colonii, o poziţie care l-a luat pe oficialul israelian prin surprindere.