CNA obligă Antena 3 să îi acorde drept la replică preşedintelui Băsescu
alte articole
CNA a decis, miercuri, că Antena 3 trebuie să acorde dreptul la replică Administraţiei Prezidenţiale, după ce în emisiunile "Sinteza zilei" din 12 şi 13 februarie şi "Esenţial" din 13 februarie, realizatorii postului TV l-au acuzat pe Traian Băsescu că a fost colaborator al Securităţii, fără să fi fost prezentat şi punctul de vedere al preşedintelui.
Conform Mediafax, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit patru reclamaţii de la Administraţia Prezidenţială cu privire la mai multe emisiuni difuzate de Antena 3 în lunile ianuarie şi februarie, în cadrul cărora au fost făcute "acuzaţii defăimătoare şi neadevărate" la adresa preşedintelui Traian Băsescu.
Administraţia Prezidenţială acuză că emisiunile difuzate de Antena 3 (televiziune al cărui patron, Dan Voiculescu, a fost declarat de CNSAS colaborator al fostei securităţi n.r.) au fost eminamente "sesiuni de incriminare a preşedintelui României, dl. Traian Băsescu, care nu respectă în niciun fel regulile unei dezbateri", acuză Administraţia Prezidenţială.
Astfel, în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" din 12 februarie, avându-i ca invitaţi pe Bogdan Teodorescu, Radu Tudor şi Mugur Ciuvică şi având ca teme de"dezbateri" subiectele "Băsescu vrea război civil" şi "10 întrebări pentru Traian Băsescu", "moderatorul" Mihai Gâdea i-a adresat lui Traian Băsescu întrebarea: "Când aţi condamnat comunismul v-aţi referit şi la perioada când eraţi informator al Direcţiei a IV-a a Departamentului Securităţii Statului, conform documentelor MApN? Sau la perioada când eraţi subsecretar de stat numit direct de Elena Ceauşescu?".
Imediat după întrebare, pe micile ecrane a apărut un document, din care, potrivit lui Mihai Gâdea, ar fi reieşit că Traian Băsescu a fost "colaborator al organelor de contrainformaţii militare pe timpul cât era elev al Institutului de Marină, având dosarul numărul 3990/09.11.1973".
În aceeaşi emisiune, Mugur Ciuvică a spus că Traian Băsescu a fost "turnător". "Deci el are verdict de la CNSAS că a fost turnător, dar că nu a făcut poliţie politică pentru că nu mai are dosarul".
Şi în ziua următoare, 13 februarie, Antena 3 şi-a continuat atacurile la adresa lui Băsescu, în emisiunile "Esenţial" şi "Sinteza zilei" făcându-se noi referiri la preşedintele Traian Băsescu şi la faptul că acesta ar fi colaborat cu Securitatea, înainte de 1989.
Reamintim că CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţi) a emis în februarie o nouă adeverinţă prin care constată că preşedintelui Traian Băsescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii. Verificarea preşedintelui Băsescu s-a făcut în urma unei cereri din decembrie 2012 înaintată CNSAS de către cotidianul Ring, deţinut de Robert Negoiţă, primarul PSD al sectorului 3 şi de către fratele său.
CNSAS a mai emis decizii din care reieşea că Traian Băsescu nu a fost agent sau colaborator al Securităţii ca poliţie politică şi în 2002, 2004 şi 2006 prin Decizia din 2006 a fost menţinută în 2009 ca urmare a verificărilor derulate în acord cu prevederile legale, cu ocazia alegerilor prezidenţiale.
Referitor la Mugur Ciuvică, invitatul de onoare la televiziunea lui Dan Voiculescu, pe care CNSAS l-a declarat colaborator al fostei securităţi, a pierdut procesul de calomnie pe care i l-a intentat şeful statului, după ce l-a acuzat că a fost colaborator al Securităţii. Ciuvică şi-a căutat ulterior "dreptatea" la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), însă aceasta a respins ca inadmisibilă plângerea lui Ciuvică prin care acesta a invocat "încălcarea libertăţii de exprimare, consacrată de art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului." CEDO a menţinut decizia prin care Mugur Ciuvică era obligat să îi plătească lui Băsescu daune morale în valoare de 13.600 euro.
Deciziile CNA
Deşi Antena 3 a pretins că reclamaţiile Administraţiei Prezidenţiale sunt neîntemeiate, având în vedere că "realizatorii şi invitaţii şi-au prezentat opiniile, iar când s-au făcut acuzaţii acestea au fost însoţite de dovezi", membrii CNA au considerat că Antena 3 a încălcat legislaţia audiovizualului întrucât nu a solicitat un punct de vedere şi de la Administraţia Prezidenţială.
La propunerea membrului CNA Monica Gubernat, CNA a decis că Antena 3 trebuie să acorde dreptul la replică Administraţiei Prezidenţiale. Toţi membrii CNA au fost în favoarea acestei decizii, cu excepţia preşedintelui CNA, Laura Georgescu şi a lui Christian Mititelu.
Antena 3 este obligată să acorde dreptul la replică Administraţiei Prezidenţiale în termen de trei zile de la data comunicării deciziei luate de CNA.
Dreptul la replică a fost singura sancţiune dispusă de CNA. Cele două propuneri de amendare a Antena 3 cu 40.000 de lei şi, respectiv, 20.000 de lei urmând să fie repuse la vot într-una dintre şedinţele viitoare ale CNA.
"Mi se pare foarte grav faptul că aflăm că un om de televiziune (Mihai Gâdea - n.r.) va vâna toţi băsiştii, chiar dacă precizează că în instanţă. Acest domn a împărţit România în două, cum a văzut pe vremuri în timpul comuniştilor, dacă nu sunteţi antibăsişti, sunteţi basişti (...) Nu cred că pentru asemenea exprimări există prevederi legale pentru a sancţiona, dar vreau să atrag atenţia că nu este normal ce se întâmplă şi se agravează situaţia pe zi ce trece", a declarat membrul CNA Lorand Turos, autorul propunerii de amendare a Antenei cu suma de 20.000. de lei.