Neptun isi finalizeaza prima orbita

La data de 12 iulie Neptun sarbatoreste prima aniversare in ani neptunieni, adica 164,79 ani pamanteni, finalizand prima orbita completa in jurul soarelui.
Un asteroid descoperit in 2010, al saptelea despre care se stie ca urmareste planeta Neptun. Aceasta imagine a lui Neptun a fost luata de sonda Voyager 2 care a survolat planeta in 1989 (NASA)
Mimi Nguyen Ly
15.07.2011

La data de 12 iulie Neptun sarbatoreste prima aniversare in ani neptunieni, adica 164,79 ani pamanteni, finalizand prima orbita completa in jurul soarelui de la confirmarea existentei sale in 23 septembrie 1846.

Se cunosc foarte putine lucruri despre aceasta lume albastra, demult confirmata.

Neptun este a opta si cea mai indepartata planeta de la soare, situandu-se la 2,7 miliarde de mile (4,4 miliarde kilometri) de Pamant.

In anii 1780, oamenii de stiinta si-au dat seama ca orbita ciudata a planetei Uranus nu era in conformitate cu legile lui Isaac Newton si acest lucru i-a facut sa reflecteze daca un alt corp ceresc ar putea fi respunztor pentru aceasta.

Dupa multiple predictii matematice si zeci de decade mai tarziu, matematicianul francez Urbain Le Verrier a prezentat ipoteza sa in jurnalul Comptes Rendus si ulterior, iar Neptun a putut fi reperat de astronomii din Berlin. A durat aproximativ o ora pentru a o gasi, predictiile lui Le Verrier potrivindu-se aproape perfect.

In mod independent, tot la acea vreme, cercetatorul britanic John Couch Adams a ajuns la o predictie asemanatoare si din acest motiv si lui i se acorda credit pentru descoperirea planetei Neptun.

Exista dovezi ca Galileo, faimosul astronom si matematician, documentase existenta planetei Neptun cu aproximativ 200 de ani inainte.

„Daca va uitati la desenele din ianuarie 1613...ele includ un obiect etichetat ca ‚stea fixa’, acesta fiind primul desen telescopic al planetei Neptun”, a afirmat la BBC Robert Massey de la Societatea Astronomica Regala, referindu-se la faimoasa lucrare a lui Galileo, „Mesagerul Stelar”.

Pana in prezent se cunosc relativ putine lucruri despre Neptun, in mare parte deoarece este la distanta enorma de Pamant. Planeta nu se poate observa cu ochiul liber, dar o putem vedea cu ajutorul telescopului spatial Hubble, lansat in 1990. Din datele cunoscute, mediul de pe Neptun este unul foarte neprimitor, fiind compus in principal din gheata si roci.

„Cer noros, cu sanse de metan”, este prognoza meteo generala, conform cercetatorului planetar Heidi Hammel de la Asociatia Universitatilor de Cercetare in Astronimie, potrivit BBC. Si, totodata, vanturile care pot atinge 1930 de kilometri la ora faciliteaza furtuni extrem de active, vizibile de la distanta ca pete intunecate.

Un alt motiv pentru care cunostintele astronomilor in legatura cu Neptun sunt incomplete, este acela ca a fost facuta doar o fotografie de aproape, cand Voyager 2 a trecut pe langa ea, in 1989. Din moment ce 1 anotimp pe Neptun echivaleaza cu 40 de ani pamanteni, au fost documentate indeaproape doar primavara si vara timpurie de pe planeta.

„De fiecare data cand mergem la un telescop si ne uitam la aceasta planeta facem un lucru nou, facem ceva la care nu ne-am gandit inainte”, a declarat Hammel pentru BBC.

Hammel a observat ca furtunile se formeaza si se schimba intr-un ritm mult mai alert decat previziunile. „Intr-adevar am inceput sa observam planeta Neptun cu telescoape de mari dimensiuni cu putin inainte de 1989... nu observam de suficient de mult timp. Aceasta planeta nu este pentru cei nerabdatori”.

Avem vreo sansa sa aflam mai multe despre aceasta planeta neprietenoasa?

Probabil ca nu acum; in prezent, misiunile NASA pentru planeta Neptun sunt amanate datorita bugetului limitat. Misiunea Neptun Orbiter care a fost inclusa pe lista propusa de NASA si planificata sa fie lansata in 2016, acum a fost stearsa de pe lista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor