Negocierile nucleare dintre Iran şi SUA vor continua peste o săptămână

Iranul şi SUA urmează să continue negocierile nucleare peste o săptămână, după ce au încheiat o primă rundă de discuţii sâmbătă, a declarat trimisul Teheranului, informează DPA.
Alte schimburi de opinii sunt planificate pentru data de 19 aprilie, a spus ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, care a condus delegaţia ţării sale la Muscat, Oman.
Ministerul iranian de Externe a descris discuţiile ca fiind „constructive şi caracterizate de respect reciproc”.
Delegatia Statelor Unite a fost condusă de emisarul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
Casa Albă a menţionat într-o declaraţie că discuţiile au fost „foarte pozitive şi constructive”, mulţumind în acelaşi timp Omanului pentru sprijinul acordat iniţiativei.
„Trimisul special Witkoff i-a subliniat lui Araghchi că a primit instrucţiuni din partea preşedintelui [Donald] Trump pentru a rezolva diferenţele dintre cele două naţiuni prin dialog şi diplomaţie, dacă acest lucru este posibil. Aceste probleme sunt foarte complicate, iar comunicarea directă de astăzi a trimisului special Witkoff a fost un pas înainte în obţinerea unui rezultat reciproc avantajos”, se arată în comunicat.
Declaraţia Casei Albe a confirmat că cele două părţi intenţionează să se întâlnească din nou pe 19 aprilie.
Ministrul de Externe al Omanului, Badr bin Hamad Al Busaidi, care a fost mediatorul principal, a postat pe platforma X că a existat o „atmosferă prietenoasă” la dialog, care a fost văzut ca un prim pas cheie pentru a determina dacă un acord între rivali este posibil.
Negocierile au durat aproximativ două ore şi jumătate şi au avut loc în camere separate, oficiali ai Omanului transmiţând mesaje între cele două părţi.
Cu toate acestea, Araghchi şi Witkoff au vorbit pe scurt faţă în faţă la încheierea discuţiilor de sâmbătă, potrivit Iranului.
Nu au fost publicate imediat detalii privind rezultatul discuţiilor, în afară de faptul că acestea vor continua peste o săptămână.
În 2018, în timpul primului său mandat, Trump a retras SUA din acordul nuclear anterior dintre Iran şi puterile mondiale, numindu-l „un acord unilateral oribil care nu ar fi trebuit să fie încheiat niciodată”.
Acest acord urmărea să limiteze ambiţiile nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor. De atunci, SUA a reaplicat sancţiuni, iar Teheranul nu a mai respectat termenii acordului.
Luna trecută, Trump a propus negocieri cu Iranul cu privire la un nou acord, avertizând în acelaşi timp cu privire la acţiuni militare în cazul în care Teheranul nu acceptă să îşi reducă programul nuclear controversat.
După mai multe zile de deliberări, Teheranul a fost de acord cu discuţiile - parţial în speranţa de a obţine o reducere a sancţiunilor paralizante impuse de SUA, care sunt considerate un factor-cheie al dificultăţilor economice actuale ale Iranului.
Înaintea discuţiilor, Araghchi a afirmat că speră că multe dintre problemele fundamentale vor putea fi abordate în cadrul acestora.
„Dacă există suficientă voinţă, vom stabili un calendar”, a declarat el la televiziunea de stat, subliniind scopul de a ajunge la un acord echitabil bazat pe egalitate.
Araghchi a fost anterior şef adjunct al delegaţiei Iranului în timpul ultimei runde de negocieri nucleare, între 2013 şi 2015.