Negocierile de la Moscova dintre Merkel, Hollande şi Putin eşuează. Se flutură scenariul războiului

Cancelarul federal german, Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Cancelarul federal german, Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

După mai bine de cinci ore de discuţii pe tema încetării conflictului din estul Ucrainei, negocierile de la Moscova dintre Angela Merkel, Francois Hollande şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, au eşuat, relatează sâmbătă ediţia electronică a Washington Post.

Discuţiile au început vineri şi s-au terminat după miezul nopţii fără nicio concluzie. Atât cancelarul german Angela Merkel cât şi preşedintele francez Francois Hollande au plecat imediat la un aeroport din Moscova fără să dea declaraţii.

Vizita Angelei Merkel la Moscova este prima de la izbucnirea conflictului din Ucraina şi reprezintă un semnal puternic al mizei acestor negocieri, care vor continua în week-end.

Un rol central în cadrul discuţiilor se pare că îl ocupă revenirea la prevederile acordului de încetare a focului de la Minsk. Ucraina şi Rusia au poziţii diferite în ceea ce priveşte o serie de aspecte cruciale, cum ar fi cât de mult teritoriu ar trebui lăsat sub controlul rebelilor proruşi, în contextul în care aceştia au capturat sute de kilometri pătraţi de la semnarea acordul anul trecut.

"În acest moment lucrăm împreună la textul unui posibil document comun privind punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, un document care ar include atât propunerile preşedintelui ucrainean, cât şi propunerile formulate şi adăugate astăzi de către preşedintele rus Vladimir Putin", a transmis sâmbătă dimineaţa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Rezultatele preliminare" ale negocierilor de la Moscova vor fi discutate duminică într-o conversaţie telefonică între liderii din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, a adăugat Peskov.

Cred că este una dintre ultimele şanse. Dacă nu reuşim să găsim - nu un compromis, ci un acord de pace de durată - ei bine, suntem perfect conştienţi de scenariu. El are un nume şi acela este război - Francois Hollande

Vizita liderilor europeni la Moscova are loc după ce Casa Albă a deliberat dacă să înarmeze armata ucraineană cu echipamente de luptă precum rachete antitanc, drone de supraveghere şi radare de ultimă generaţie.

Această posibilitate pare să fi produs rupturi între diplomaţiile americane şi cele europene, care până acum au rămas unificate în eforturile lor de a exercita presiuni asupra Rusiei. Un oficial de vârf german a declarat vineri că trimiterea de arme în Ucraina este o idee periculoasă.

"Cred că este una dintre ultimele şanse, acesta fiind motivul pentru care am luat iniţiativă pentru că, dacă nu reuşim să găsim - nu un compromis, ci un acord de pace de durată - ei bine, suntem perfect conştienţi de scenariu. El are un nume şi acela este război", a Francois Hollande după ce s-a întors în Franţa.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe