Kerry susţine că SUA nu vor ignora tancurile şi forţele ruseşti care intră în Ucraina

Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry a declarat joi, că agresiunea rusească din est este cea mai mare ameninţare pentru Ucraina şi că Washingtonul, în timp ce caută o soluţie diplomatică, nu va putea închide ochii în privinţa tancurilor şi forţelor ruseşti ce trec graniţa ucraineană.

Luând cuvântul după discuţiile din Kiev cu liderul ucrainean Petro Poroşenko, Kerry a cerut un angajament imediat din partea Moscovei privind acordul de încetare a focului în estul Ucrainei – un acord pe care Rusia, Ucraina şi rebelii separatişti pro-ruşi l-au încheiat la Minsk în septembrie 2014.

O intensificare a luptelor în estul Ucrainei în ultimele săptămâni a erodat orice iluzie potrivit căreia pactul de încetare a focului ar rămâne în picioare. Rebelii deţin controlul asupra unui teritoriu mai mare cu câteva sute de km pătraţi faţă de cel pe care îl controlau în septembrie 2014. Astfel, Ucraina a început să ceară Occidentului arme mai avansate.

Rusia a respins în mod constat acuzaţiile Kievului şi Occidentului, care susţin că deţin dovezi copleşitoare ce atestă că Moscova furnizează rebelilor separatişti arme grele şi soldaţi.

"Nu dorim o confruntare cu Rusia. Nimeni nu vrea asta. Nici Poroşenko, nici SUA, nici comunitatea europeană", a declarat Kerry, adăugând că Vestul speră că Rusia va opta pentru o soluţie diplomatică. "Asta este ceea ce dorim", a concluzionat secretarul de stat american.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe