În mijlocul tensiunilor cu Occidentul inflaţia rusă a ajuns la 15%


Banca Centrală a Rusiei.
Banca Centrală a Rusiei. (Captură Foto)

Inflaţia rusă a ajuns la 15% în luna ianuarie, au arătat joi datele oficiale, subliniind efectul puternic pe care îl au asupra creşterii economice factori precum preţurile instabile şi foarte mici la petrol şi sancţiunile occidentale aplicate asupra Kremlinului datorită implicării sale în conflictul ucrainean.

Inflaţia a crescut în ultimele luni ca urmare a devalorizării rublei, a creşterii preţurilor la importuri şi datorită restricţiilor impuse de Rusia asupra multor importuri alimentare din vest ca răspuns la sancţiunile SUA şi UE, potrivit Moscow Times.

Creşterea inflaţiei este stânjenitoare pentru Banca Centrală a Rusiei, având loc la doar câteva zile după ce a redus pe neaşteptate rata dobânzii de referinţă – îngrijorând astfel mulţi analişti care au avertizat că măsura este riscantă în condiţiile inflaţiei.

De asemenea, creşterea inflaţiei are loc la doar două zile după ce guvernatoarea Băncii Centrale Elvira Nabiuillina a apărat recenta reducere a dobânzii, susţinând că ratele reale ale dobânzii – diferenţa dintre ratele nominale şi inflaţie – au rămas pozitive.

Ţinând cont că rata dobânzii de referinţă a Băncii Centrale se află acum la 15%, la fel ca şi inflaţia, afirmaţia guvernatoarei s-a dovedit a fi eronată.

Oficialii ruşi au prevăzut că inflaţia va ajunge la 15-17% în lunile viitoare, dar viteza acestei creşteri a venit ca o surpriză. Cu o lună în urmă, inflaţia era la 11,4%.

În plus, analiştii intervievaţi de Reuters la sfârşitul lunii trecute au prezis că inflaţia va ajunge la 13,3% în luna ianuarie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie