Raport: Estul Ucrainei inundat cu arme de producţie rusească

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au folosit cel puţin 21 de tipuri de arme şi vehicule care nu puteau fi întâlnite anterior în această ţară, conform unui raport întocmit de o companie de cercetare din domeniul armamentului, ce consolidează astfel afirmaţiile că Rusia a echipat rebelii.
Rămaşiţe ale zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.02.2015

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au folosit cel puţin 21 de tipuri de arme şi vehicule care nu puteau fi întâlnite anterior în această ţară, conform unui raport întocmit de o companie de cercetare din domeniul armamentului, ce consolidează astfel afirmaţiile că Rusia a echipat rebelii.

Armele – toate, cu excepţia uneia, provenite din Rusia – includ sisteme de apărare antiaeriană portabile (MANPAD), lansatoare de rachete, muniţii antitanc şi arme mici, potrivit raportului Armament Research Services (ARES). MANPAD-uri de origine poloneză au fost de asemenea observate în Ucraina.

În plus, ARES a afirmat că în estul Ucrainei au fost identificate transportoare blindate, drone şi tancuri de luptă ruseşti.

Luna trecută, preşedintele american Barack Obama a reafirmat declaraţiile unor oficiali american de rang înalt când a susţinut că separatiştii au primit „suport, echipament, finanţare, pregătire şi luptători din partea Rusiei”. O ofensivă recentă a rebelilor a forţat armata ucraineană să se retragă de pe aeroportul din Doneţk. Ulterior, separatiştii şi-au extins atacurile asupra oraşelor Mariupol şi Debalţeve în est, conform Washington Free Bacon.

Peste 5.000 de oameni au murit până acum de la începutul conflictului, din aprilie 2014.

Oficialii administraţiei Obama discută acum despre trimiterea de arme letale pentru forţele ucrainene. Decizia încă nu a fost luată, existând şi susţinători şi opozanţi ai acestei măsuri extreme. De asemenea, Rusia a cerut Washingtonului să nu facă vreo prostie trimiţând armele, avertizând că tensiunile s-ar putea înrăutăţi şi mai mult dacă civilii din estul Ucrainei vor începe să fie ucişi cu arme americane.

În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin a negat faptul că Moscova susţine separatiştii cu arme, bani sau luptători.

ARES a notat în raportul său, publicat anul trecut şi scos în evidenţă la începutul acestei săptămâni de către publicaţia americană New York Times, că rebelii pro-ruşi au obţinut un număr substanţial de arme autohtone în urma capturării mai multor baze militare ucrainene şi depozite de armament ale guvernului de la Kiev. Dar grupul a susţinut că este „foarte probabil ca una sau mai multe părţi externe” să fi ajutat separatiştii.

„Importul limitat şi ilegal [de arme] a avut loc cu siguranţă”, a susţinut raportul. „De exemplu, nu există posibilităţi civile legale de introducere a unui număr atât de mare de arme produse în afara Ucrainei precum cel documentat în acest raport, incluzând puşti ruseşti pentru lunetişti şi mitralierele ruseşti observate recent; sau chiar câteva mine antitanc şi sisteme de apărare antiaeriană identificate ca fiind străine.”

Separatiştii sau susţinătorii lor ruşi sunt consideraţi în mare parte a fi responsabili pentru doborârea zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines în iulie 2014 cu ajutorul unui sistem de rachete sol-aer de producţie rusească – un atac în care au fost ucişi 298 de pasageri. ARES a atras de asemenea atenţia asupra altor 15 incidente petrecute anul trecut în care separatiştii au provocat pagube mari aviaţiei guvernului ucrainean cu ajutorul unor sisteme similare.

ARES a studiat peste 100 de sisteme de armament şi 70 de modele diferite de vehicule blindate de luptă pentru acest raport, care a fost întocmit din rapoarte media, informaţii de pe reţelele de socializare sau din date furnizate de sursele locale terestre. N.R. Jenzen-Jones, director al ARES, este co-autor al raportului alături de Jonathan Ferguson, custode de arme de foc la Royal Armories Museum din Leeds, Marea Britanie.

Estimările asupra numărului de soldaţi ruşi prezenţi în Ucraina variază mult. Oficialii NATO suspectează că rebelii separatişti sunt ajutaţi de aproximativ 1.000 de soldaţi ruşi şi membri ai serviciilor de informaţii ruse, în timp ce armata ucraineană susţine că numărul lor este aproximativ 10.000.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor