Rusia avertizează SUA să nu trimită arme forţelor guvernamentale ucrainene

Rusia a avertizat Statele Unite să nu trimită arme în Ucraina, susţinând că această mişcare ar provoca “pagube colosale” legăturilor dintre cele două ţări.
Soldat ucrainean. (youtube.)
Andrei Popescu
05.02.2015

Rusia a avertizat Statele Unite să nu trimită arme în Ucraina, susţinând că această mişcare ar provoca “pagube colosale” legăturilor dintre cele două ţări.

Moscova este “foarte îngrijorată” de discuţiile ce au loc în Occident în privinţa trimiterii de arme către guvernul din Kiev, care este prins în lupte dure cu forţele separatiste pro-ruse în estul Ucrainei, a declarat joi Alexander Lukaşevici, purtător de cuvânt al ministerului rus de externe.

“Fără niciun dubiu, dacă se ia o astfel de decizie, relaţiile americano-ruse vor fi puternic afectate, în special dacă rezidenţii din Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk) încep să fie ucişi de arme americane”, a adăugat Lukaşevici.

Statele Unite au declarat că iau în considerare trimiterea de arme către Ucraina pentru a ajuta armata guvernamentală în lupta sa contra rebelilor separatişti.

În plus, Lukaşevici a avertizat că o astfel de mişcare “nu numai că ar putea duce la o intensificare a tensiunilor din sud-estul Ucrainei, dar va pune în pericol şi securitatea Rusiei, al cărei teritoriu a fost în repetate rânduri bombardat dinspre Ucraina”.

Luptele s-au intensificat în estul Ucrainei în săptămânile recente şi sunt concentrate în prezent în oraşul Debalţeve, unde luptătorii pro-ruşi încearcă să încercuiască forţele ucrainene.

Eforturile internaţionale de a încheia un armistiţiu în estul Ucrainei au eşuat până acum, guvernele occidentale acuzând Rusia că susţine rebeliunea separatistă cu arme şi soldaţi. Moscova neagă aceste acuzaţii, susţinând că guvernul din Kiev trebuie să oprească suprimarea populaţiei etnice ruse din zonă.

Pentru rolul ei în conflictul ucrainean, Rusia a fost lovită de mai multe rânduri de sancţiuni occidentale. Dar aceste măsuri nu au afectat doar economia rusă ci şi unele ţări europene, care încep să manifeste dubii cu privire la eficienţa sancţiunilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor