Negocierile comerciale sino-americane de la Geneva s-au încheiat. Bessent şi Greer anunţă "progrese substanţiale"

SUA şi China au încheiat duminică negocierile comerciale cu miză mare într-o notă pozitivă, oficialii americani lăudând un „acord” pentru reducerea deficitului comercial al SUA, în timp ce oficialii chinezi au declarat că părţile au ajuns la un „consens important” şi au convenit să lanseze un nou forum de dialog economic, transmite Reuters.
Niciuna dintre părţi nu a dat detalii după încheierea negocierilor de două zile din Elveţia. Vicepremierul chinez He Lifeng a declarat că luni va fi publicată la Geneva o declaraţie comună. Vice-ministrul comerţului Li Chenggang a afirmat că aceasta va conţine „veşti bune pentru lume”.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, şi reprezentantul comercial Jamieson Greer au descris „progrese substanţiale” şi au declarat că detaliile vor fi anunţate luni.
În briefinguri separate cu reporterii, niciuna dintre părţi nu a menţionat vreun acord privind reducerea tarifelor americane de 145% la produsele chinezeşti şi a tarifelor chinezeşti de 125% la produsele americane.
Greer şi Bessent nu au răspuns la întrebările reporterilor. Şeful Trezoreriei SUA a declarat anterior că aceste taxe echivalează cu un embargo comercial între cele două cele mai mari economii ale lumii şi trebuie să fie „dezescaladat”.
Pieţele financiare au fost în alertă, aşteptând semne de dezgheţ în războiul comercial acerb dintre SUA şi China, care a început deja să perturbe lanţurile de aprovizionare, să provoace concedieri şi să crească preţurile en gros.
Greer a descris concluziile întâlnirilor de la Geneva ca fiind „un acord pe care l-am încheiat cu partenerii noştri chinezi” şi care va contribui la reducerea deficitului comercial global al SUA de 1,2 trilioane de dolari.
„Şi, aşa cum a subliniat secretarul, au fost două zile foarte constructive. Este important să înţelegem cât de repede am reuşit să ajungem la un acord, ceea ce reflectă faptul că, probabil, diferenţele nu erau atât de mari pe cât se credea”, a declarat Greer.
Şeful departamentului comercial al SUA i-a calificat pe He, Li şi vice-ministrul de finanţe Liao Min drept «negociatori duri».
Vicepremierul He, vorbind reporterilor la misiunea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), a descris discuţiile ca fiind „sincer, aprofundate şi constructive” cu privire la problemele de interes pentru ambele ţări.
„Reuniunea a înregistrat progrese substanţiale şi a ajuns la un consens important”, a spus He, fiind aplaudat de un public numeros de oficiali chinezi prezenţi la sediul OMC.
He s-a întâlnit, de asemenea, cu directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, care s-a declarat „mulţumită de rezultatul pozitiv” al discuţiilor şi a îndemnat cele două ţări să profite de acest impuls pentru a atenua tensiunile comerciale.
OMC s-a pronunţat împotriva tarifelor impuse în trecut de Trump asupra produselor chinezeşti, dar cazurile au fost blocate în cadrul organului de apel al OMC, paralizat din cauza blocării numirilor de judecători de către SUA.
O nouă platformă de consultare
SUA şi China au convenit să instituie un nou mecanism de consultare pentru chestiuni comerciale şi economice, detaliile relevante urmând a fi finalizate cât mai curând posibil, a adăugat el.
Cele două state au convocat numeroase organisme de consultare pentru a încerca să rezolve diferenţele comerciale şi economice din ultimele decenii, inclusiv Grupul de lucru economic pe care secretarul Trezoreriei fostului preşedinte Joe Biden, Janet Yellen, l-a înfiinţat împreună cu vicepremierul He în 2023.
Aceste dialoguri au oferit forumuri pentru exprimarea nemulţumirilor bilaterale, dar au contribuit puţin la promovarea obiectivului de lungă durată al Washingtonului de a transforma modelul economic al Chinei, dominat de stat şi axat pe exporturi, într-unul axat pe cheltuielile de consum.
Aceasta a fost prima întâlnire faţă în faţă între oficiali economici americani de rang înalt şi chinezi de când Donald Trump a preluat cel de-al doilea mandat la Casa Albă şi a lansat o ofensivă tarifară la nivel global, declarând starea de urgenţă naţională din cauza crizei fentanilului din SUA şi impunând un tarif de 20% asupra produselor chinezeşti în februarie.
Trump a continuat cu o taxă „reciprocă” de 34% asupra importurilor chineze în aprilie, iar rundele ulterioare au dus ratele la trei cifre, blocând comerţul bilateral în valoare de aproape 600 de miliarde de dolari.
China a insistat ca tarifele să fie reduse în cadrul oricăror negocieri. Trump a declarat vineri că o taxă de 80% asupra produselor chineze „pare corectă”, sugerând pentru prima dată un obiectiv specific de reducere.
Greer a declarat că s-au făcut multe pregătiri înaintea reuniunilor de la Geneva de sâmbătă şi duminică şi că rezultatul va aborda situaţia de urgenţă naţională declarată de Trump din cauza deficitului comercial crescând al SUA.
„Suntem încrezători că acordul pe care l-am încheiat cu partenerii noştri chinezi ne va ajuta să lucrăm pentru rezolvarea acestei situaţii de urgenţă naţională”, a declarat Greer.
Un comunicat de presă al Casei Albe, care a repetat pur şi simplu comentariile succinte ale lui Bessent şi Greer, fără detalii, a avut titlul: „SUA anunţă acord comercial cu China la Geneva”.
Cele două echipe de negociatori s-au întâlnit la vila împrejmuită a ambasadorului Elveţiei la ONU, cu vedere la Lacul Geneva, în suburbia verde a oraşului Cologny.
Elveţia neutră a fost aleasă ca loc de întâlnire în urma demersurilor întreprinse de politicieni elveţieni în cadrul recentelor vizite în China şi SUA.
Washingtonul încearcă să reducă deficitul comercial de 295 de miliarde de dolari cu Beijingul şi să convingă China să renunţe la ceea ce Washingtonul numeşte un model economic mercantilist, o schimbare care ar necesita reforme interne sensibile din punct de vedere politic.