Israelul afirmă că nu a acceptat încetarea focului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor

Benjamin Netanyahu (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images via CNN Newsource)
Redacţia
12.05.2025

Israelul nu a acceptat niciun acord de încetare a focului sau eliberarea prizonierilor cu Hamas, a declarat luni premierul Benjamin Netanyahu, înainte de eliberarea preconizată a ostaticului israeliano-american Edan Alexander, potrivit Reuters.

O sursă bine informată a declarat că eliberarea lui Alexander, ultimul ostatic american supravieţuitor din Gaza, era aşteptată luni, la o zi după ce Israelul a fost informat despre decizia Hamas de a face acest gest de bunăvoinţă faţă de preşedintele Donald Trump.

Eliberarea, care a avut loc după negocierile între Hamas, Statele Unite, Egipt şi Qatar, ar putea deschide calea către eliberarea celorlalţi 59 de ostatici care se află încă în Gaza.

Netanyahu a declarat însă că Israelul a acceptat doar să asigure trecerea în siguranţă a lui Alexander, iar forţele sale vor continua pregătirile anunţate recent pentru intensificarea operaţiunilor în zonă.

„Negocierile vor continua sub foc, în timpul pregătirilor pentru intensificarea luptelor”, a declarat biroul său într-un comunicat, adăugând că presiunea militară a forţat Hamas să accepte eliberarea.

Vestea neaşteptată a negocierilor dintre Hamas şi Statele Unite a venit cu puţin timp înainte ca Trump să plece într-o vizită în Golf, care nu include o oprire în Israel.

Duminică, Hamas a declarat că a purtat discuţii cu Statele Unite şi a acceptat să-l elibereze pe Alexander, o măsură pe care principalii mediatori arabi, Qatar şi Egipt, au calificat-o drept un pas încurajator către reluarea negocierilor de încetare a focului în enclava devastată de război.

Într-o declaraţie, familia lui Alexander i-a mulţumit lui Trump şi trimisului său special Steve Witkoff, spunând că speră că această decizie să deschidă calea pentru eliberarea celorlalţi ostatici, dintre care doar 21 sunt consideraţi în viaţă.

„Îndemnăm guvernul israelian şi echipele de negociatori: vă rugăm, nu vă opriţi”, au adăugat ei.

Oficialii americani au încercat să calmeze temerile din Israel cu privire la distanţarea crescândă dintre Israel şi Trump, care săptămâna trecută a anunţat sfârşitul campaniei americane împotriva houthiţilor din Yemen, susţinuţi de Iran, care au continuat să lanseze rachete asupra Israelului.

Familiile ostaticilor şi susţinătorii lor din Israel au presat guvernul să ajungă la un acord pentru a asigura eliberarea celor care sunt încă ţinuţi în Gaza, dar Netanyahu s-a confruntat cu presiuni puternice din partea aripii dure a cabinetului său pentru a nu pune capăt războiului.

Săptămâna trecută, el a anunţat planuri de intensificare a operaţiunii din Gaza, care, potrivit oficialilor, ar putea fi capturată în întregime de forţele israeliene, dar a spus că acestea nu vor începe până când Trump nu îşi va încheia vizita.

După un acord de încetare a focului care a oprit luptele în Gaza timp de două luni şi a permis schimbul a 38 de ostatici cu prizonieri şi deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene, Israelul şi-a reluat operaţiunea în enclava în martie.

De atunci, şi-a extins controlul asupra teritoriului, eliberând aproximativ o treime din ceea ce a descris ca „zonă de securitate” şi a blocat intrarea ajutoarelor în Gaza, lăsând cei 2 milioane de locuitori din ce în ce mai lipsiţi de alimente.

Noul ambasador al SUA în Israel, Mike Huckabee, a prezentat săptămâna trecută planurile pentru un nou sistem de livrare a ajutoarelor de către contractori privaţi, care nu ar fi gestionat de Israel, dar multe detalii rămân neclare, inclusiv cine ar asigura finanţarea.

O mare parte din Gaza este în ruine la aproximativ 19 luni după ce forţele israeliene au invadat teritoriul în represalii pentru atacul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care a ucis 1.200 de persoane şi a luat 251 de ostatici.

De atunci, peste 52.000 de palestinieni au fost ucişi şi practic întreaga populaţie a fost forţată să se mute de mai multe ori, pe fondul continuării luptelor şi bombardamentelor în jurul enclavei, care au distrus zone întinse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor