Premierul britanic Keir Starmer anunţă înăsprirea regulilor privind migraţia

Premierul britanic Keir Starmer (Getty Images)
Redacţia
12.05.2025

Premierul britanic Keir Starmer a anunţat, duminică, o nouă serie de măsuri menite să înăsprească sistemul britanic de migraţie, afirmând că mulţi imigranţi vor trebui să aştepte mai mult pentru a obţine statutul necesar pentru a beneficia de ajutor social, potrivit Reuters.

Guvernul lui Starmer, care urmează să publice luni planurile pentru o nouă legislaţie menită să reducă imigraţia, se află sub presiune pentru a contracara creşterea popularităţii partidului de dreapta şi anti-imigraţie Reform UK, condus de Nigel Farage.

În weekend, ministra de Interne, Yvette Cooper, a anunţat planuri de restricţionare a vizelor pentru lucrătorii calificaţi la solicitanţii cu studii superioare, de a împiedica firmele din sectorul îngrijirii să recruteze în străinătate şi de a obliga întreprinderile să intensifice formarea profesională a lucrătorilor locali.

„Toate aspectele sistemului de imigrare, inclusiv munca, familia şi studiile, vor fi înăsprite pentru a avea un control mai bun. Aplicarea legii va fi mai strictă ca niciodată, iar numărul migranţilor va scădea”, a menţionat Starmer într-un comunicat.

Conform noilor modificări, stabilirea automată şi cetăţenia pentru persoanele care se mută în Marea Britanie se vor aplica după 10 ani, faţă de cinci ani în prezent, deşi lucrătorii cu înaltă calificare – precum asistenţii medicali, medicii, inginerii şi experţii în inteligenţă artificială – vor beneficia de o procedură accelerată.

Migranţii care se află în Marea Britanie cu viză nu au, de obicei, dreptul la prestaţii sociale şi locuinţe sociale.

Guvernul a mai anunţat că intenţionează să ridice cerinţele privind cunoaşterea limbii engleze, astfel încât să includă toţi adulţii aflaţi în întreţinere, care vor trebui să demonstreze o cunoaştere de bază a limbii engleze. Acesta a afirmat că această modificare va contribui la integrare şi va reduce riscurile de exploatare.

„Este o ruptură clară faţă de trecut şi va garanta că stabilirea în această ţară este un privilegiu care trebuie câştigat, nu un drept. Iar când oamenii vin în ţara noastră, ar trebui să se angajeze şi să se integreze şi să înveţe limba noastră”, a declarat Starmer.

Numărul migranţilor din Uniunea Europeană în Marea Britanie a scăzut drastic după Brexit, dar noile reguli privind vizele, creşterea numărului de persoane care sosesc din Ucraina şi Hong Kong, a numărului de studenţi străini au dus la o creştere generală în ultimii ani.

Migraţia netă – numărul persoanelor care vin în Marea Britanie minus numărul celor care pleacă – a atins un nivel record de 906.000 în anul care s-a încheiat în iunie 2023, faţă de 184.000 care au sosit în aceeaşi perioadă din 2019, când Marea Britanie era încă în UE.

Grupurile de angajatori sunt îngrijorate că înăsprirea regulilor privind lucrătorii străini va face mai dificilă ocuparea locurilor de muncă vacante.

„Această intervenţie majoră pe piaţa muncii va face ca mulţi angajatori să se teamă că, în încercarea de a rezolva problemele legate de imigraţie, guvernul vizează obiectivul greşit”, a declarat Neil Carberry, director executiv al Confederaţiei pentru Recrutare şi Ocuparea Forţei de Muncă (REC).

Deschiderea faţă de lucrătorii calificaţi a fost esenţială pentru Marea Britanie, "dar la fel este şi un sistem de imigraţie controlat, accesibil şi receptiv, care menţine fluxul de investiţii în Regatul Unit", a afirmat Carberry.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor