Neelie Kroes: „Şomajul poate fi combătut cu ajutorul tehnologiei digitale”

”Cea mai mare îngrijorare la nivel european este şomajul, în anumite state rata este de chiar de 64%. Combaterea şomajului şi a acestei recesiuni economice este foarte importantă. Dacă vorbim de România, una din 10 persoane nu are acces la internet de bandă largă. Fondurile structurale oferă oportunităţi şi există posibilităţi de susţinere a Guvernului român. Un milion de posturi ar trebui ocupate în domeniul TIC, în următorii ani în România. Aceste posturi vacante trebuie acoperite”, a declarat comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, în cadrul Târgului de inovaţie Future Communities - Open Innovation Fair 2013, organizat la Biblioteca Naţională a României.
Neelie Kroes la ”Future Communities-Open Innovation Fair” (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
30.10.2013

”Cea mai mare îngrijorare la nivel european este şomajul, în anumite state rata este de chiar de 64%. Combaterea şomajului şi a acestei recesiuni economice este foarte importantă. Dacă vorbim de România, una din 10 persoane nu are acces la internet de bandă largă. Fondurile structurale oferă oportunităţi şi există posibilităţi de susţinere a Guvernului român. Un milion de posturi ar trebui ocupate în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, în următorii ani în România. Aceste posturi vacante trebuie acoperite”, a declarat comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, în cadrul Târgului de inovaţie Future Communities - Open Innovation Fair 2013, organizat la Biblioteca Naţională a României.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a susţinut că ”comunitatea digitală este un fapt, o realitate, iar toţi europenii ar trebui să fie digitali, indiferent de statusul lor economic şi social sau de vârstă” şi a comparat revoluţia Internetului şi ”explozia” noilor tehnologii cu revoluţia industrială.

Kroes consideră că tehnologia digitală poate fi folosită şi pentru a combate şomajul, una dintre principalele probleme cu care se confruntă Europa în prezent. În opinia comisarului, pentru a dezvolta domeniul digital, România poate folosi fonduri structurale. ”Fondurile sunt limitate, dar trebuie să vă stabiliţi priorităţile în tehnologia digitală, la fel ca în orice sector economic. Puneţi-vă banii acolo unde este într-adevăr nevoie”, a recomandat comisarul european autorităţilor române.

La deschiderea primului târg de inovaţie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităţilor Future Communities - Open Innovation Fair 2013 a participat şi comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş care a subliniat că ”agricultura şi alimentaţia viitorului nu se pot dezvolta făcând abstracţie de digitalizare”. În opinia sa, ”România e o ţară a contrastelor fiind a doua ţară ca viteză a Internetului din lume, dar în care 40% din populaţie declară că n-a folosit niciodată Internetul”. Comisarul susţine că în agricultură şi în mediul rural e nevoie de ştiinţa comunicaţiei iar introducerea Internetului broadband la sate este o prioritate. ”Ar fi bine să folosim banii alocaţi pentru asta până în 2015 şi această oportunitate de dezvoltare economică. Internetul este esenţial pentru mediul rural deoarece poate să deschidă accesul la o serie de meserii şi poate să fie un stimulent în plus pentru instalarea tinerilor în agricultură. În plus, în mediul rural nu e suficient să produci, ci şi să ştii să vinzi, iar internetul este o cale foarte importantă de a face acest lucru”, explică Cioloş.

”100 milioane de euro sunt alocate pentru Internet broadband în mediul rural pentru România. Sper ca Guvernul să găsească modalităţile de accesare, în aşa fel încât, până la sfârşitul anului 2015, aceşti bani să se transforme în bandă largă pentru mediul rural. Agricultura din Uniunea Europeană nu are nicio şansă dacă rămâne izolată, iar una dintre căile de a ieşi din izolare este Internetul”, a adăugat comisarul.

100 milioane de euro sunt alocate pentru Internet broadband în mediul rural pentru România. Sper ca Guvernul să găsească modalităţile de accesare astfel încât până la sfârşitul anului 2015, aceşti bani să se transforme în bandă largă pentru mediul rural.” - Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură

La rândul său, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat că ”Agenda Digitală a României pe care, cu sprijinul doamnei vicepreşedinte Kroes, vom avea feedback-ul de la Comisie, o putem promova prin Hotărâre de Guvern la sfârşitul lunii noiembrie. Procesul de consultare se încheie săptămâna viitoare, după care trimitem documentul la DG Connect pentru ultima fază de apreciere. Rezistenţa administraţiei nu poate fi înfrântă decât prin adoptarea unor măsuri. Toate aceste proiecte necesită o coordonare şi o alocare financiară adecvată. Nu am nicio emoţie pentru că, în viitorul exerciţiu financiar, va exista o singură entitate în Ministerul pentru Societatea Informaţională care se va ocupa de Agenda Digitală”.

Tot în cadrul evenimentului, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a vorbit despre telemedicină şi folosirea medicinii digitale. ”În 2003 au fost primele încercări în România pe telemedicină. În prezent, avem un sistem naţional integrat de urgenţă. Numai în Bucureşti, transmisii de telemedicină între maşinile SMURD-ului şi maşinile ambulanţei şi dispeceratul ISU cu SMURD-ul şi Spitalul Floreasca sunt în jurul a 15.000 pe an. În plus, România este în frunte la implementarea 112”, a explicat Arafat, care a arătat că există puţine spitale care au toate dotările necesare şi de aceea tehnologia informatică este foarte utilă pentru consultaţii la distanţă şi pentru luarea rapidă a deciziilor legate de transferul pacienţilor cu elicopterul SMURD către alt spital. Prin noile tehnologii, personalul de pe ambulanţe poate comunica cu spitalele şi poate primi indicaţii şi asistenţă. De asemenea, Arafat a vorbit despre dezvoltarea unui sistem care să conecteze medicii de familie cu ambulatoriile.

”Pe lângă răspândirea sistemului de telemedicină, există un sistem în testare în judeţul Tulcea, şi sperăm să intre în încă două judeţe, unde încercăm să conectăm medicii de familie cu ambulatoriile de specialitate, astfel încât medicul de familie poate să consulte medicul specialist. Deja ieşim din sfera urgenţei şi intrăm în cea a asistenţei medicale primare şi secundare şi de specialitate”, a explicat secretarul de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor