Cele patru stadii ale durerii furnizorilor telecom

Comisarul european pentru agendă digitală, Neelie Kroes, va prezenta în data de 11 septembrie un pachet legislativ destinat eliminării tarifelor de roaming în Europa. Pachetul legislativ va include şi dispoziţii privind asigurarea accesului liber al cetăţenilor la internet, garantând neutralitatea acestuia, precum şi dispoziţii pentru combaterea criminalităţii cibernetice.
Vicepresedinta Comisiei Europene, Neelie Kroes (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.09.2013

Comisarul european pentru agendă digitală, Neelie Kroes, va prezenta în data de 11 septembrie un pachet legislativ destinat eliminării tarifelor de roaming în Europa. Pachetul legislativ va include şi dispoziţii privind asigurarea accesului liber al cetăţenilor la internet, garantând neutralitatea acestuia, precum şi dispoziţii pentru combaterea criminalităţii cibernetice.

Neelie Kroes este marea promotoare a proiectului pieţei unice a telecomunicaţiilor. În mai 2013, Dna Kroes anunţă în faţa forurilor europene că pregăteşte un pachet ambiţios de măsuri, în vederea eliminării tarifării serviciilor de roaming. Proiectul, credea Neelie Kroes, ar putea deveni o realitate până în 2014, cel târziu 2015.

Proiectul, care ar fi afectat preţurile globale pe care operatorii telecom le plătesc pentru a avea acces la reţelele "concurenţei", era un punct cheie în vederea creării pieţei unice a telecomunicaţiilor în ţările membre ale blocului european. Prin implementarea proiectului, Comisia Europeana îşi mai propunea stimularea creării de noi locuri de muncă, creşterea competitivităţii regionale şi accelerarea dezvoltării reţelelor de telefonie mobilă europene la nivelul celor americane şi asiatice.

Însă la 28 august Reuters titra: "Comisarul UE pentru Telecomunicaţii renunţă la proiectul de a reduce preţurile la roaming"

Reuters informa că a intrat în posesia unei copii a proiectului pe care Neelie Kroes îl va prezenta în Parlamentul European şi nu a descoperit "nici urmă din reducerile de tarife promise în proiectul iniţial", la care Reuters ar fi avut deasemenea acces.

Reuters sugera că dna Kroes a renunţat la ideea eliminării costurilor de roaming în urma seriilor de întâlniri pe care le-a avut recent cu operatorii de telefonie mobilă. Iniţial, proiectul Dnei Kroes prevedea reduceri de 70% pentru serviciile de voce în roaming şi 90% pentru cele de internet, afirma Reuters.

Răspunsul dnei Kroes, a venit prin purtătorul ei de cuvânt, Ryan Heath: "Am făcut mai multe îmbunătăţiri tehnice în timpul verii, care ne vor ajuta să ne atingem obiectivul unei piaţe unice a telecomunicaţiilor."

Surse din domeniu afirmă însă că directorii executivi ai Orange, Telecom Italia, Telefonica şi un înalt oficial de la Deutsche Telekom s-au întâlnit la sfârşitul lunii trecute cu dna Kroes pentru a îşi exprima "îngrijorarea" în legătură cu planurile sale.

Cele 4 stadii ale suferinţei telecom

Kroes declara în vară pe blogul său de pe site-ul comisiei europene că se aşteaptă ca operatorii telecom, care s-au ridicat împotriva pachetului său de măsuri deşi "roamingul reprezintă o porţiune mică din veniturile furnizorilor de telefonie" să treacă prin cele patru stadii ale suferinţei: de la negare la furie, apoi mânie, negocierea şi acceptarea - stadiul final.

Se pare că ne găsim în stadiul 3. Negocierea. La Vanguardia informează că Uniunea Europeană nu mai pledează pentru “desfiinţarea serviciului de roaming", ci “pentru stimulente în vederea desfiinţării”.

Iar stimulentele nu sunt deloc minore, explică New York Times (NYT). Operatorii care vor fi de acord să taxeze apelurile şi serviciile în roaming la nivelul tarifelor practicate pentru convorbirile/serviciile naţionale vor fi exceptaţi de la prevederile unei legi intrate în vigoare anul trecut, iniţiată tot de dna Kroes. Legea respectiva le acorda cetăţenilor UE opţiunea de a achiziţiona servicii de roaming de la orice operator telecom de pe continent, nu numai furnizorul lor, cea ce înseamnă că multe companii de telefonie s-ar putea găsi în situaţia de a îşi pierde clienţii aflaţi în ţări fără competiţie în favorea competitorilor, dacă nu îşi reduc tarifele.

Noile măsuri ce vor fi propuse de dna Kroes, afirmă NYT, le-ar interzice acest drept clienţilor operatorilor care ar intra într-o "alianţă" a reţelelor care să le ofere consumatorilor servicii de roaming pan europene la nivelul tarifelor domestice.

Furnizorii de telefonie consideră libertatea consumatorului de a cumpăra roaming o ameninţare la adresa lor. Posibilitatea clientului de a opta pentru furnizorul de roaming cel mai ieftin ar putea duce la eliminarea taxelor cu totul, ceea ce este exact ceea ce vrea doamna Kroes.

Ultima scădere a preţurilor practicate pentru serviciile de roaming a avut loc în iulie 2012, când a intrat în vigoare Regulamentul UE nr. 531/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iunie 2012, privind roamingul în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Uniunii Europene şi au fost stabilite plafoane maxime de preţuri pentru operatori.

În prezent, conform eurotarifarului în vigoare, tariful maximal pentru internetul accesat prin reţelele de telefonie mobilă este de 70 de eurocenţi pe megabyte şi va fi redus la 45 de eurocenţi de la 1 iulie 2013 şi la 20 de eurocenţi la 1 iulie 2014.

Idem, reduceri se vor aplica şi pentru serviciile de voce şi sms în roaming. Costul apelurilor efectuate va fi redus de la 0,29 euro cât este în prezent la 0,24 euro din iulie 2013 şi 0,19 din iulie 2014. Tarifele pentru apeluri primite în roaming va scădea de la 0.08 euro la 0.07 şi 0,06 iar pentru sms-uri de la 0,09 la 0,08 şi 0,07 în 2014. Valori care sunt mult peste reducerile despre care Reuters afirma că s-ar fi regăsit în proiectul iniţial al dnei Kroes.

Se anticipează că pachetul de măsuri va fi adoptat de Parlamentul European şi blocul ţărilor UE în preajma sărbătorilor de Paşte din 2014, adică înainte de alegerile europene, astfel încât noua legislaţie ar putea intra în vigoare treptat în 2015 şi 2016, a precizat purtătorul de cuvânt al dnei Kroes.

Telefonia mobilă este unul dintre domeniile unde preţurile, practicate de la ţară la ţară, în cadrul Uniunii Europene, diferă spectaculos. Cea mai mare diferenţă vizează apelurile mobile naţionale: între Lituania, ţara cu cele mai mici tarife şi Olanda, ţara cu cele mai mari tarife, există o diferenţă de 774 %. Aceste diferenţe de preţ nu pot fi explicate prin diferenţe de calitate, prin diferenţe privind costul de prestare a serviciului sau prin diferenţe între ţări în ceea ce priveşte puterea de cumpărare a consumatorilor, se afirmă pe siteul Comisiei Europene.

Un motiv suficient ca operatorii de telefonie mobilă să nu îşi dorească cu ardoare o piaţă unică cu preţuri maximale impuse de la Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor