Ne îndreptăm spre o criză politică odată cu venirea toamnei? "Bate vântul ieşirii de la guvernare în tabăra liberală"

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
11.08.2024

Pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidenţiale, tensiunea în coaliţia de guvernare creşte tot mai mult. Vor rupe liberalii coaliţia? Ne putem aştepta la o criză politică odată cu venirea toamnei? Jurnalista Marilena Mititelu a dezbătut acestă temă, în cadrul emisiunii „Prim Plan” de la TVR, alături de cei doi invitaţi ai săi - jurnalistul Sabin Orcan şi politologul Radu Alexandrescu.

Jurnalistă: Ne îndreptăm spre o criză politică odată cu venirea toamnei? În prag de alegeri prezidenţiale şi parlamentare, bate vântul ieşirii de la guvernare acolo, în tabăra liberală. Am văzut că s-au înteţit schimburile de replici tăioase între liberali şi PSD-işti. Ce se întâmplă? De ce PNL vântură tot mai mult acest scenariu al ieşirii de la guvernare? Ce le dă cu minus în prag de alegeri?

Sabin Orcan: Le dă cu minus în prag de alegeri că sunt un partid liberal aflat la guvernare cu un partid socialist, social-democrat, şi că vor să se distanţeze, probabil, cel puţin declarativ. Până în alegeri mai sunt câteva luni. Dar chiar dacă ar fi fost un joc în care cei doi s-au înţeles, ca într-o piesă de teatru, riscul este să fie ceva mai serios.

Pentru că văd că au început să curgă şi nişte jigniri dintr-o parte într-alta, nişte înţepături mai mici, mai puternice, de la declaraţia cu polul de dreapta a lui Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Şi de aici întreaga discuţie. Nu există în acest moment niciun pol de dreapta; nici nu ştiu care sunt partidele de dreapta în România.

PNL încearcă să-şi mobilizeze electoratul. În principal, tot acest joc are legătură cu alegerile prezidenţiale, mai mult decât cu cele parlamentare, unde fiecare dintre cele două partide emite pretenţii să-şi trimită reprezentantul, preşedintele, liderul în finală. Dar ambele partide vor să dea preşedintele României. Chiar dacă preşedintele României e apolitic, chiar dacă preşedintele are mai multe atribuţii pe politică externă şi pe securitatea naţională decât pe guvernarea efectivă.

Jurnalistă: Numeşte premierul.

Sabin Orcan: Numeşte premierul, şi cred că de aici... dar după care, patru ani teoretic, nu se ocupă de butoanele guvernării, preşedintele României.

Radu Alexandrescu: Ştiţi că se ocupă!

Sabin Orcan: Bine, sigur, se poate implica, e jucător, dar nu e în fişa postului.

Radu Alexandrescu: Dar de la mandatul lui Traian Băsescu se implica. S-a implicat şi preşedintele Iohannis, cu geaca roşie, ne aducem aminte, 2017, nu?

Jurnalistă: Da, ar fi precedente...

Radu Alexandrescu: Dar sunt de acord cu dvs., doar era o precizare.

Jurnalistă: Revenind, ne paşte o criză politică? Ne amintim că domnul Ciolacu a spus că dacă pleacă liberalii, depun şi eu mandatul.

Radu Alexandrescu: Bun, asta...

Sabin Orcan: Scuzaţi-mă, domnule profesor, şi cine guvernează?

Radu Alexandrescu: Tot guvernul Ciolacu, pentru că tehnic rămâne în exerciţiu până la alegerea noului Parlament. E doar o chestiune de dispute între cele două. Dar ca să dau un răspuns concis, e posibil, dar nu probabil, o criză, la ea mă refer, la o ruptură, un scandal, o creştere a temperaturii în toamnă. Sigur, vara de regulă se fac tot felul de posibile scenarii, se agită apele.

Jurnalistă: Totul e legat de cel de-al doilea tur al prezidenţialelor. Că toată această socoteală are legătură cu clasamentul. Ce şanse, cine, cu cine intră în turul doi?

Radu Alexandrescu: Lucrurile s-au rupt după alegerile europarlamentare. În primăvară, în martie chiar, s-a modificat legea pentru alegerea preşedintelui. Şi s-a dat mai devreme decât era, că era cu o lună înainte. Acum se pot face cu trei luni. Deci era o înţelegere între cei doi mari, să spunem aşa, între PSD şi PNL, cu privire la alegerile prezidenţiale să aibă loc mai devreme.

Jurnalistă: În septembrie, mai exact.

Radu Alexandrescu: Deci era o înţelegere, a căzut această chestiune.

Jurnalistă: Că PNL s-a răzgândit.

Radu Alexandrescu: PNL s-a răzgândit în mod surprinzător, pentru că se bazează pe scorul din locale. Unde are un 28-29% în medie, să spunem aşa, i se pare un scor bun PNL-ului, dar e mai prost decât în urmă cu patru ani. Un pic mai redus, atunci au avut peste 30%. Sigur, e mai bun decât localele din 2020, dar atunci au fost condiţii speciale. Da, ştim, ne amintim, prezenţa a fost 30 şi un pic – 33%, acum a fost aproape de 50%. Deci alte lucruri. Bun, dar având un 30%, să spunem aşa, grosomodo, aspiră la poziţia de Preşedinte şi aici, asigur, că au un argument, de regulă, în ultimii 20 de ani, nu stânga reuşeşte să facă punctajul necesar pentru a câştiga în turul 2, ci mai degrabă dreapta.

PSD are un bazin îngust din această perspectivă, nu depăşeşte 50% sau depăşeşte foarte greu. Sau în ultimii 20 de ani nu a depăşit. PNL a arătat că poate face acest lucru. Şi de aici, da, toată aceasta, mă rog, să spunem, neînţelegere, dacă vreţi. Dar, pe de altă parte, e complicat să se întâmple cum doresc cei din partea PNL. Domnul Ciucă stă prost în sondaje, dacă ne uităm la cele care sunt acum pe piaţă, să spunem aşa, e departe de...

Jurnalistă: Are emoţii pentru cel de-al doilea tur al prezidenţialelor.

Radu Alexandrescu: Da, da. Repet, pornind de aceste două chestiuni, pe de o parte un 30%, să spunem, adică vreo două milioane jumătate de voturi, dar nu sunt suficiente în turul 2. Da? Şi, sigur, aceasta, să spunem, apetenţa publicului votant pentru dreapta, mai degrabă, în turul 2, la alegerile prezidenţiale, cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani.

Jurnalistă: Da, am văzut ce s-a întâmplat cu retragerea lui Biden din cursă…

Sabin Orcan: Domnul profesor vorbeşte de o situaţie ideală, în care am avea dezbateri în România, pentru că, după cum bine vă aduceţi aminte, la ultimele alegeri prezidenţiale, deşi actualul preşedinte Klaus Iohannis defila în sondaje, n-avea nicio problemă, a refuzat o dezbatere cu doamna Viorica Dăncilă, motivând că PSD-ul a guvernat împotriva românilor. Ceea ce, mă rog, era o observaţie pe care o consider corectă.

Jurnalistă: Şi la locale. Nu am văzut dezbateri nici pentru Primăria Generală.

Sabin Orcan: Corect. În acea perioadă PSD-ul a guvernat împotriva românilor. Dar, în politica mare, în politica americană, nu refuzi o dezbatere cu oponentul politic, chiar dacă părerea ta despre el nu e foarte bună. Cred că sunt candidaţi care evită dezbaterile, aşa cum le-a evitat şi actualul preşedinte Klaus Iohannis, deşi n-avea nimic de ascuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor