Inamicul numărul unu al Kremlinului riscă să intre la închisoare pentru şase ani

Alexei Navalny, devenit inamincul numărul unu al lui Putin după ce a dezvăluit pe blog-ul personal corupţia guvernului rus şi traficul de influenţă practicat de cei mai înalţi oficiali ai Kremlinului, are mari "şanse" să-şi petreacă următorii şase ani în închisoare şi să nu poată candida la alegerile pentru funcţia de primar al Moscovei în luna septembrie 2013, sau la alegerile prezidenţiale din anul 2018, aşa cum şi-a propus.
Alexei Navalny în tribunal, Kirov 17 aprilie 2013. Navalny este acuzat de preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că îndrăzneşte să se opună Kremlinului (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
05.07.2013

Alexei Navalny, devenit inamincul numărul unu al lui Putin după ce a dezvăluit pe blog-ul personal corupţia guvernului rus şi traficul de influenţă practicat de cei mai înalţi oficiali ai Kremlinului, are mari "şanse" să-şi petreacă următorii şase ani în închisoare şi să nu poată candida la alegerile pentru funcţia de primar al Moscovei în luna septembrie 2013, sau la alegerile prezidenţiale din anul 2018, aşa cum şi-a propus.

În această dimineaţă, acuzatorii au cerut instanţei din Kiriov, un oraş industrial situat la 1600 de kilometri de Moscova, condamnarea bloggerului la şase ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. Navalny - pentru care acuzatorii au solicitat, de asemenea, o amendă de un milion de ruble (23.400 de euro) - a fost acuzat că „în calitate de membru al unui grup criminal" a orchestrat furtul a aproape 13.000 de metri cubi de produse din lemn", producând un prejudiciu de aproximativ 500.000 de dolari". Fapta ar fi fost comisă în perioada când deţinea funcţia de consilier al guvernatorului din Kirov, Nikita Belikh, în anul 2009.

Alexei Navalny nu s-a arătat surprins de sentiţă: "Mă aşteptam - a spus el - dar sper că în cele din urmă totul va merge bine".

Apărătorii drepturilor omului şi membrii opoziţiei ruse afirmă că procesul este "motivat politic". Cu puţin timp timp înainte să fie pus sub acuzare, Navalny îşi anunţase intenţia de a candida pentru funcţia de şef al statului şi a demarat, de asemenea, campania electorală pentru postul de primar al Moscovei, la alegerile din 8 semptembrie a.c.

Procesul este considerat cel mai important proces politic în Rusia, după cel al antreprenorului Mihail Hodorkovski, condamnat în 2005 pentru fraudă şi evaziune fiscală, după ce l-a înfruntat pe Putin. Compania sa de petrol, Yukos, evaluată la 40 de miliarde de dolari, a fost împărţită şi vândută.

Potrivit celor declarate de Navalny, preşedintele Putin a ordonat arestarea sa pentru a-l reduce la tăcere după ce a acuzat clasa politică rusă că este formată din "hoţi şi escroci". Avocaţii bloggerului susţin că nu există nicio dovadă împotriva clientului lor, astfel încât la un moment dat ancheta a fost chiar închisă, după care a fost redeschisă brusc, din motive... necunoscute. În plus, multor martori ai apărării nu li s-a permis să apară în instanţă. Circulă zvonuri cum că redeschiderea dosarului ar avea legătură cu faptul ca Navalny l-a acuzat pe directorul Comitetului de Investigaţii al Statului că are "interese în străinătate nerecunoscute public" şi a publicat pe blogul său dovezi că acesta deţine o firmă şi proprietăţi în Cehia, în staţiunea Karlovy Vary, aflată în proporţie de 70% în posesia miliardarilor şi mafioţilor ruşi.

"Natura acuzaţiilor, lipsa de dovezi şi respingerea aproape a tuturor motivărilor şi dovezilor apărării, demonstrează că acest proces nu respectă normele de justiţie", a spus avocatul bloggerului, Olga Mihailova.

De la întoarcerea lui Putin la Kremlin în luna mai pe funcţia de preşedinte după ce patru ani a fost prim-ministru, măsurile în forţă contra opozanţilor regimului au reînceput. Trei membre ale grupului punk Pussy Riot au ajuns în închisoare după ce au protestat împotriva preşedintelui rus, Serghei Udalţov - unul dintre liderii opozitiei anti Putin - este arestat la domiciliu, un alt opozant a fost expulzat din parlament şi chiar marele Kaparov a fost arestat când a pichetat pentru eliberarea fetelor de la Pussy Riot. Pe 29 iunie a fost arestat primarul din Yaroslavl, Evgheni Urlashov, susţinut de opoziţie în alegeri, şi care este acum pus sub acuzare pentru corupţie. Astăzi, judecătorii au decis că acesta va rămâne în arest până pe 02 septembrie.

Toate aceste evenimente au loc într-o Rusie în care, în prag de condamnare, Navalny declară "Anunţ că eu şi colegii mei vom face totul pentru a distruge această ordine feudală care a fost construită în Rusia şi sistemul de putere care permite ca 83% din bogăţia naţională să fie în mâinile a 0,5% din populaţie."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor