Navă de război aparţinând Chinei atacă un distrugător american în Marea Chinei de Sud
alte articole
Revendicările Beijingului asupra insulelor disputate din Marea Chinei de Sud au plasat statul chinez pe un curs de coliziune cu SUA, care susţine că va desfăşura “patrule de promovare a libertăţii de navigaţie” în zone pe care China le consideră apele sale teritoriale.
Un set de fotografii noi surprind distanţa mică care a separat distrugătorul american cu rachete ghidate de o navă de luptă chineză trimisă să intercepteze şi să alunge din zonă nava americană, care a navigat prea aproape de Insulele Spratly, revendicate de China, potrivit gcaptain.com.
Aceste fotografii ale Marinei SUA surprind momentul în care USS Decatur “pune frână” pentru a evita să se ciocnească cu distrugătorul chinez Luyang.
Într-un interviu cu publicaţia militară Stars and Stripes, comandantul Tim Gorman a afirmat că în timpul incidentului de duminică, nava chineză “s-a apropiat la o distanţă de 41 de metri de prora distrugătorului USS Decatur, după care nava americană a fost nevoită să efectueze manevre pentru a preveni o coliziune”.
USS Decatur desfăşura duminică o “operaţiune de promovare a libertăţii de navigaţie”, aflându-se în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Insulelor Spratly.
Collin Koh Swee Lean, cercetător la Şcoala pentru Studii Internaţionale S. Rajaratnam din Singapore, a afirmat că incidentul ar fi fost o încălcare a Codului pentru Întâlniri Neprevăzute în Largul Mării, asupra căruia China şi SUA au convenit în 2014 pentru reducerea riscului întâlnirilor accidentale şi reducerea escaladării conflictului în cazul în care ar avea loc astfel de întâlniri.
“Distanţa raportată de 41 de metri [dintre cele două nave] oferă o marjă extrem de mică pentru siguranţă”, a precizat Koh.
În Beijing, Ministerul Apărării a afirmat că nava chineză a avertizat distrugătorul american să plece după ce a pătruns în acea zonă “fără permisiune”.
“SUA a trimis în repetate rânduri nave de luptă în apele teritoriale din apropierea recifelor şi insulelor chineze din Marea Chinei de Sud”, a susţinut ministerul într-o declaraţie, adăugând că armata chineză “va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja suveranitatea noastră, pacea şi stabilitatea în regiune”.
În luna mai, două nave de luptă americane au navigat în cadrul zonei de 22 km delimitate în jurul a patru dintre Insulele Parcel din Marea Chinei de Sud.
În martie, distrugătorul USS Mustin s-a apropiat de asemenea de Reciful Mischief în Insulele Spratly, operaţiunea fiind condamnată de oficialii comunişti chinezi.
Relaţiile sino-americane s-au deteriorat de când Donald Trump a fost investit preşedinte al SUA în 2017, având loc o amplificare a disputelor comerciale şi creşterea tarifelor reciproce impuse asupra importurilor de produse americane şi chineze – la toate acestea adăugându-se şi o nouă vânzare de echipamente militare americane către Taiwan şi o serie de operaţiuni militare recente.
Săptămâna trecută, Washingtonul a impus noi tarife la importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari.
Beijingul a răspuns cu măsuri punitive, anulând vizita planificată a unei nave de luptă americane în Hong Kong şi o întâlnire între comandanţi ai Marinei americane şi chineze.
Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai sensibile zone din lume. Revendicările teritoriale extinse ale Beijingului asupra mării, care include insule, bancuri, recife şi canale maritime sunt contestate de Vietnam, Brunei, Filipine, Malaezia şi Taiwan, care au propriile lor revendicări.
Beijingul a plasat instalaţii militare pe insulele localizate strategic în regiune, care este considerată a fi bogată în resurse naturale şi prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. De altfel, China a amplasat pe unele dintre aceste insule inclusiv tehnologie de bruiere, rachete sol-aer, rachete balistice anti-navale şi chiar bombardiere de capacitate mare.