NATO va amplasa două centre de comandă şi control în România. Klaus Iohannis salută decizia istorică

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Miniştrii Apărării din statele membre NATO au hotărât joi, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, constituirea imediată a unor centre de comandă în şase ţări din Flancul Estic al Alianţei, inclusiv în România, şi a unui Comandament multinaţional la nivel de divizie care va fi amplasat în ţara noastră, decizie salutată de preşedintele Klaus Iohannis, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută deciziile luate în Reuniunea miniştrilor Apărării ai statelor membre NATO, privitoare la crearea unor centre de comandă în şase ţări din Flancul Estic al NATO (România, Bulgaria, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia). Totodată, este de remarcat importanţa hotărârii asumate de România de a înfiinţa în ţara noastră un Comandament multinaţional la nivel de divizie, fapt subliniat şi în comunicatul final al Reuniunii, structură care va coordona centrele de comandă din România şi Bulgaria şi va asigura conexiunea la Comandamentul Întrunit Aliat de la Napoli", reiese din comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis a scos în evidenţă faptul că deciziile adoptate arată angajamentul ferm al statelor membre NATO de a pune în aplicare măsurile adoptate în cadrul Summitului NATO de la Wales (Marea Britanie) din 2014 privind consolidarea apărării comune pe Flancul Estic.

De altfel, şeful statului a punctat determinarea ţării noastre de a întreprinde acţiunile necesare pentru crearea celor două structuri ale NATO în România, în calendarul asumat la nivel Aliat, aşa cum a afirmat şi în cadrul întâlnirii avute în luna ianuarie cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit Mediafax, structurile multinaţionale de comandă şi control ale NATO vor fi amplasate în cele şase state sunt denumite generic Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO, iar acestea vor avea "rolul de a asigura o prezenţă vizibilă şi continuă a NATO pe teritoriul aliaţilor estici".

În ceea ce priveşte Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est care vas fi amplasat în ţara noastră, acesta va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO.

"După primirea în NATO din 2004, măsurile care s-au aprobat astăzi pentru România sunt foarte importante, putem să le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO şi UE. Aceste structuri multinaţionale NATO de comandă şi control reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezenţe vizibile şi persistente a NATO pe teritoriul ţărilor aliate. Aceste unităţi vor avea un rol cheie pentru legătura dintre forţele naţionale şi cele NATO, asigurând elementul de comandă şi control în situaţii în care noua forţă de reacţie a Alianţei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocată", a declarat ministrul român al Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Cele două centre care vor fi amplasate în România urmează să fie implementate pe parcursul anului 2015 şi vor fi puse la dispoziţia NATO începând cu anul 2016.

Miniştrii Apărării ai statelor membre NATO s-au reunit joi la Bruxelles pentru a discuta detaliile creării Forţei comune de reacţie foarte rapidă (denumită şi "Vârf de lance"). Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a explicat că aceasta va fi constituită dintr-o brigadă de forţe terestre, având în compunere până la cinci batalioane de manevră, cu o viteză de reacţie de la două la trei zile în cazul unui conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne