NATO va trimite unităţi militare în 6 ţări din Europa de Est

NATO va trimite unităţi mici în şase state din estul Europei pentru a ajuta la coordonarea unei forţe speciale înfiinţată ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al alianţei.
Un bombardier rusesc este escortat de un avion al Forţei Aeriene Regale britanice în apropierea spaţiului aerian britanic în 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.01.2015

NATO va trimite unităţi mici în şase state din estul Europei pentru a ajuta la coordonarea unei forţe speciale înfiinţate ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al alianţei.

Jens Stoltenberg a precizat că unităţile din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi România vor fi primele de acest fel în această parte a Europei, conform CTV News.

Miniştrii apărării Alianţei formate din 28 de naţiuni se vor întâlni în 5 februarie pentru a discuta despre această forţă specială, care poate reacţiona rapid în oricare punct fierbinte din Europa.

Stoltenberg a declarat că ţările responsabile pentru furnizarea celor câteva mii de soldaţi pentru această forţă vor fi anunţate săptămâna viitoare.

Unităţile vor fi compuse din doar câteva zeci de soldaţi şi personal militar. Aceştia vor plănui şi organiza exerciţii militare şi vor oferi servicii de comandă şi control pentru toate întăririle de care ar avea nevoie forţa specială.

Franţa, între timp, a promis tancuri şi blindate pentru a întări forţele NATO în Polonia, unde liderii sunt tot mai neliniştiţi din cauza acţiunilor Rusiei.

Echipamentul militar francez este aşteptat să rămână în Polonia timp de două luni.

În contextul intensificării tensiunilor politice şi militare în 2014, forţele NATO au desfăşurat aproximativ 200 de exerciţii militare, iar Stoltenberg a promis că acest lucru va continua deoarece Alianţa se adaptează la prezenţa tot mai mare a avioanelor de luptă ruseşti în spaţiul aerian european.

Anul trecut, NATO a interceptat avioane de luptă ruseşti în peste 400 de incidente. Săptămâna aceasta două bombardiere ruseşti au zburat deasupra Canalului Mânecii, forţând autorităţile britanice să modifice rutele curselor aeriene civile.

De asemenea, Stoltenberg a avertizat că Rusia, în ciuda marilor probleme financiare pe care le înfruntă, continuă să acorde o mare atenţie dezvoltării armatei sale, în timp ce aliaţii europeni ai NATO au redus bugetele militare din nou anul trecut.

Secretarul general al NATO a mai declarat că aceste bugete ar trebui mărite treptat dacă se doreşte o ieşire din actuala situaţie politică şi militară tot mai tensionată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor