'Nicio decizie cu privire la Ucraina, fără Ucraina' (John Kerry)

Miniştrii de externe american şi rus, John Kerry, respectiv Serghei Lavrov, au rămas pe 'poziţii divergente' cu privire la Ucraina, la încheierea a patru ore de negocieri 'intense' la Paris, dar ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea de a ajunge la o soluţionare diplomatică a crizei, comentează France Presse.
Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
31.03.2014

Miniştrii de externe american şi rus, John Kerry, respectiv Serghei Lavrov, au rămas pe 'poziţii divergente' cu privire la Ucraina, la încheierea a patru ore de negocieri 'intense' la Paris, dar ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea de a ajunge la o soluţionare diplomatică a crizei, comentează France Presse.

Cei doi oficiali, care se cunosc şi se apreciază reciproc în ciuda diferenţelor de opinie ce îi separă, s-au întâlnit duminică seara la reşedinţa ambasadorului Rusiei din Paris, un hotel privat splendid, situat într-un cartier exclusivist al capitalei franceze. Ei au discutat timp de mai multe ore înainte de a se retrage la o cină, unde au putut fi auzite şi râsete, remarcă AFP.


'Ne-am exprimat poziţiile divergente cu privire la cauzele crizei ucrainene', a declarat Lavrov în finalul discuţiilor.

'Am convenit asupra necesităţii de a găsi puncte de acord pentru a ajunge la o soluţionare diplomatică a acestei crize', a mai spus ministrul rus de externe, apreciind întâlnirea ca 'foarte constructivă'.

Şeful diplomaţiei ruse urmează să continue aceste discuţii cu omologul sau francez Laurent Fabius luni dimineaţa, la Paris. Ministrul francez va zbura după-amiază la Berlin, unde va avea o întrevedere cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier şi cel polonez, Radoslaw Sikorski.

Lavrov a insistat, din nou, duminică, la Paris, asupra 'federalizării' Ucrainei, pe care Moscova o vede ca o soluţie pentru a aplana criza generată de ataşarea Crimeii la Federaţia Rusă la mijlocul lunii martie, o variantă respinsă însă de Kiev. 'Noi credem că federalismul este o componentă foarte importantă a reformelor' constituţionale pe care Ucraina trebuie să le pună în aplicare, a insistat şeful diplomaţiei ruse.

O structură federală va 'proteja drepturile celor care trăiesc în Ucraina, în special populaţia rusă' în regiunile rusofone din est, explicase mai devreme Lavrov, într-un interviu difuzat duminică la televiziunea rusă.

'Nicio decizie cu privire la Ucraina, fără Ucraina', a replicat secretarul american John Kerry, într-o conferinţă de presă separată.

'Nu vom accepta un proces în care guvernul legitim al Ucrainei nu este la masa (de negocieri)', a afirmat Kerry, reiterând apelul făcut de Washington către Rusia de a-şi retrage trupele masate la graniţa cu Ucraina.

Statele Unite vor 'studia ideile şi sugestiile expuse în seara aceasta şi vom continua discuţiile noastre cât de curând', a mai adăugat şeful Departamentului de Stat.

Ruşii şi americanii au prezentat fiecare 'planul propriu privind dezamorsarea situaţiei', a indicat, la rândul său, Lavrov, reiterând că prioritatea Moscovei este de a 'asigura respectarea drepturilor minorităţilor' şi 'dezmembrarea forţelor neregulate şi de provocatori', cu referire la grupările paramilitare naţionaliste ucrainene, prezente pe EuroMaidanul din Kiev, scena mai multor luni de proteste împotriva preşedintelui destituit Viktor Ianukovici.

Aceste discuţii de urgenţă cu privire la criza ucraineană au fost organizate la câteva ore după o convorbire telefonică între Barack Obama şi Vladimir Putin vineri seara, într-un prim contact între cei doi lideri de la anunţarea de către Washington a sancţiunilor economice împotriva anturajului preşedintelui rus.

Cei doi preşedinţi au convenit asupra necesităţii unor discuţii urgente pentru a pune capăt escaladării şi confruntării între ruşi şi occidentali, după alipirea Crimeii la Rusia la mijlocul lunii martie.

Decalajul între Washington şi Moscova rămâne important. Soluţia federalizării, avansată de Moscova, este respinsă categoric de către actuala conducere de la Kiev. 'Noi dorim să-i recomandăm Rusiei să înceteze cu dictarea de ultimatumuri la adresa unei ţări suverane şi independente şi să-şi îndrepte atenţia spre situaţia catastrofală şi absenţa totală a oricărui drept pentru propriile minorităţi, printre care şi ucraineni', afirmă un comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, emis duminică seara.

În acelaşi timp, Rusia nu sugerează că ar putea să revină asupra deciziei sale de a include Crimeea în componenţa sa. La o lună după sosirea primelor forţe ruse în peninsula din Marea Neagră şi la două săptămâni de la referendumul, considerat ilegal de către occidentali, Crimeea este considerată de Moscova ca parte a Federaţiei Ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor