NATO şi SUA neagă că reprezintă o ameninţare pentru securitatea Rusiei
alte articole
“În mod categoric, respingem afirmaţiile total nefondate că NATO şi politicile sale constituie o ameninţare pentru securitatea” Moscovei, a declarat marţi Oana Lungescu, purtătoare de cuvânt a NATO.
Lungescu a adăugat că NATO încă studiază noua doctrină semnată de preşedintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, care acuză NATO de încălcarea legii internaţionale şi deplasarea infrastructurii militare tot mai aproape de frontierele ruseşti.
Luna trecută, NATO a invitat Muntenegru să înceapă discuţiile de aderare pentru a deveni cel de-al 29-lea membru al alianţei.
În acelaşi timp, de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014, alianţa militară vestică şi-a intensificat prezenţa militară şi a crescut numărul exerciţiilor militare în statele est-europene care se învecinează cu Federaţia Rusia.
Totuşi, a insistat Lungescu, “expansiunea NATO nu este îndreaptată împotriva nimănui” şi fiecare naţiune suverană “are dreptul de a alege singură dacă se alătură vreunui tratat sau vreunei alianţe”.
Statele Unite au respins în mod similar afirmaţiile ruşilor în 4 ianuarie, conform RFE/RL.
“Nu căutăm un conflict cu Rusia”, a declarat căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, reporterilor din Washington.
“Ei nu au niciun motiv să ne considere o ameninţare. Avem diferendele noastre...dar este fundamental greşit ca SUA să fie privită ca o ameninţare pentru Rusia”, a precizat el.
În ciuda negărilor, oficialii militari americani au folosit tot mai mult un limbaj similar pentru a descrie ceea ce ei consideră a fi o ameninţare tot mai mare pentru securitatea Occidentului din partea Rusiei.
În iulie 2015, generalul american Joseph Dunford, şeful Statului Major american şi un consilier militar de top al preşedintelui Barack Obama, au susţinut că Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare, dintre toate ameninţările potenţiale actuale, pentru securitatea naţională a SUA.
La rândul lor, oficialii ruşi au continuat marţi să avertizeze în legătură cu pericolul tot mai mare ce l-ar reprezenta NATO.
Într-un interviu cu agenţia de ştiri TASS, ambasadorul rus la NATO Alexander Gruşko a respins eforturile de minimalizare a prezenţei tot mai mare a NATO în apropierea graniţelor ruseşti prin desfăşurarea rotativă frecventă a forţelor temporare.