Baza de la Deveselu încinge spiritele. Ruşii lansează acuze la adresa americanilor şi aliaţilor lor

Scutul american antirachetă a stârnit din nou nemulţumirea Rusiei, care acuză că lansatoarele de rachete ce vor fi amplasate la Deveselu încalcă Tratatul privind Forţele nucleare intermediare.
Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
24.12.2015

Ministerul rus de Externe a acuzat luni că amplasarea unor lansatoare americane de tip MK 41 în România, în cadrul scutului antirachetă, reprezintă o încălcare a Tratatului privind Forţele nucleare intermediare (INF), relatează Gândul.info.

"Ne-am exprimat în mod repetat punctul de vedere şi estimările privind planurile scutului antirachetă al SUA şi am notat că acestea sunt contrare măsurilor de consolidare a securităţii internaţionale şi stabilităţii. Cu toate acestea, SUA şi aliaţii lor continuă să lucreze la acest program destabilizator şi periculos, iar argumentele pe care le aduc devin tot mai puţin credibile", a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, citată de agenţia TASS.

Zaharova a reamintit că la 18 decembrie lucrările de construcţie la Deveselu au fost finalizate, urmând ca în prima jumătate a lui 2016, după testarea şi fixarea echipamentului, baza să intre în fază de pregătire operaţională şi a acuzat că sistemele de lansare MK 41 reprezintă o încălcare a prevederilor INF.

"Sistemele verticale de lansare MK 41 fac parte din sistemul antirachetă în locul menţionat. Acestea sunt folosite de nave ale Forţelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare şi rachete cu rază medie de acţiune de tip Tomahawk", a subliniat Zaharova. "Acest lucru ne permite să considerăm prezenţa lor pe teren o încălcare a prevederilor Tratatului INF de către Statele Unite", a conchis aceasta.

Reamintim că Rusia şi-a exprimat constant nemulţumirea faţă de scutul antirachetă şi de baza de la Deveselu şi chiar a lansat ameninţări. Cu doar o zi înainte de finalizarea lucrărilor de la Deveslu, general-colonelul Serghei Karakaiev, comandantul Forţelor de Rachete Strategice, a declarat că experţii militari ai Rusiei au luat în considerare potenţialul scutului antirachetă al NATO, condus de SUA şi că Rusia este pregătită să ia măsuri care vor “garanta neutralizarea” oricărei potenţiale apărări antirachetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor