Parlamentul georgian aprobă noul premier al ţării. Relaţiile cu Occidentul, o prioritate

Noul premier Giorgi Kvirikaşvili a declarat legiuitorilor georgieni că va urmări o politică pro-Vest şi că, în acelaşi timp, doreşte o reconciliere cu Rusia. Aprobarea Parlamentului va fi înmânată preşedintelui pentru validarea oficială.
Giorgi Kvirikaşvili, noul premier al Georgiei.
Giorgi Kvirikaşvili, noul premier al Georgiei. (Captură Foto)

Parlamentul Georgiei l-a aprobat oficial pe fostul ministru de Externe Giorgi Kvirikaşvili pentru funcţia de nou premier al ţării, la câteva zile după demisia lui Irakli Garibaşvili.

“Parlamentul a aprobat noul guvern cu 86 de voturi la 28”, a anunţat miercuri preşedintele Parlamentului, David Usupaşvili.

Decizia Parlamentului va fi înmânată preşedintelui ţării Giorgi Margvelaşvili pentru ratificare, susţine Deutsche Welle.

Kvirikaşvili le-a explicat legiuitorilor georgieni înaintea votului că atenţia Cabinetului său va fi concentrată pe “dezvoltarea economică şi asigurarea bunăstării populaţiei”.

“Integrarea europeană deplină şi eventuala aderare la UE precum şi la NATO reprezintă prioritatea noastră principală. Abordarea noastră pragmatică faţă de Rusia urmăreşte în primul rând să reducă riscurile şi să prevină ameninţările la adresa principalului nostru curs de politică externă”, a declarat Kvirikaşvili.

Parlamentul a aprobat de asemenea şi alegerile lui Kvirikaşvili pentru noul Cabinet, care a rămas neschimbat faţă de cel anterior, din timpul lui Garibaşvili, cu o singură excepţie, şi anume, numirea unui nou ministru de Externe.

Legiuitorii opoziţiei şi analiştii au susţinut că numirea rapidă a noului premier şi a Cabinetului său se datorează popularităţii în declin a partidului de guvernământ Visul Georgian, care a obţinut un rating de popularitate de doar 18% în luna decembrie. În august 2014, partidul avea 42%.

Naţiunea din Caucaz, cu o populaţie de 3,7 milioane, a trebuit să facă faţă crizei economice, creşterii inflaţiei şi devalorizării semnificative a monedei naţionale în timpul celor trei ani de guvernare a coaliţiei Visul Georgian.

Fosta naţiune sovietică a fost, de asemenea, supusă unei lupte geopolitice între Occident şi Rusia. Mai mult, Moscova s-a implicat într-un război scurt cu Georgia în 2008 în privinţa a două regiuni – Osetia de Sud şi Abhazia – ce şi-au declarat independenţa de Tbilisi.