SUA va trimite 12 avioane de tip F-16 în Polonia până joi

(Quinn Rooney / Getty Images)

Statele Unite vor suplimenta forţele militare aeriene din Marea Baltică, trimiţând în Polonia 12 avioane de vânătoare de tip F-16 până joi, a informat duminică Ministerul Apărării din Polonia.

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a căzut de acord la telefon cu ministrul polonez Tomasz Siemoniak că "mobilizarea unei unităţi aparţinând forţelor aeriene americane va începe duminică şi se va încheia joi", conform unui comunicat al ministerului.

"Unitatea va fi alcătuită din 12 avioane de tip F-16 de vânătoare şi 300 de militari", a precizat pentru AFP Jacek Sonta, purtător de cuvânt al ministerului.

Avioanele "sosesc la solicitarea Poloniei, în cadrul unui exerciţiu militar a cărui organizare a fost avansată şi extinsă, mai ales într-o situaţie politică tensionată din cauza situaţiei din Ucraina", a comunicat acesta.

Statele Unite au trimis încă de joia trecută patru avioane de tip F-15 pentru continua supraveghere a spaţiului aerian al statelor baltice.

Această măsură de suplimentare a numărului avioanelor este, în opinia ministrului lituanian al Apărării Juozas Olekas, un răspuns "faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina şi faţă de o intensificare a activităţii militare ruse în regiunea Kaliningrad", o enclavă rusă plasată între Lituania şi Polonia.

Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei, a solicitat anterior NATO "o prezenţă mai importantă în ţările baltice".

Datorită faptului că forţele armate poloneze dispun de 48 de avioane de tip F-16, numărului avioanelor militare ale ţărilor baltice este insuficient, statele din cadrul NATO asigură, pe rând, protecţia spaţiului aerian al acestora.

Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat, lunea trecută, exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere teritoriilor Poloniei, ţărilor baltice, Germaniei şi Suediei.