Şeful Marinei SUA face apel la normalizarea relaţiilor cu Rusia în Marea Baltică

Şeful Marinei SUA, amiralul John Richardson, a declarat că speră la o normalizare a relaţiilor dintre Washington şi Moscova în Marea Baltică.
Amiralul John Richardson, şeful Marinei SUA.
Amiralul John Richardson, şeful Marinei SUA. (Captură Foto)

Amiralul John Richardson a făcut aceste comentarii luni, la câteva zile după ce un avion de luptă rusesc Suhoi Su-27 a “hărţuit” un avion de recunoaştere american RC-135 deasupra Mării Baltice.

Vineri, avionul rusesc Su-27 s-a apropiat la aproximativ 30 de metri de avionul american şi a efectuat un luping deasupra acestuia.

A fost cel de-al doilea incident de acest gen în săptămânile recente, în condiţiile în care un avion supersonic rusesc a interceptat un avion de spionaj american deasupra Orientului Îndepărtat al Rusiei, zburând la câţiva metri de acesta în 21 aprilie.

Avionul rusesc Mig-31 a interceptat un avion de recunoaştere al Marinei SUA, P-8 Maritime Patrol, în timp ce acesta efectua un zbor de rutină în spaţiul internaţional în apropierea peninsulei Kamciatka.

Richardson a declarat că astfel de incidente necesită o normalizare a relaţiilor între cele două tabere în regiune.

“[Aceste incidente] doar amplifică şansele unei erori tactice”, a declarat Richardson reporterilor de la Pentagon. “Situaţia duce la amplificarea tensiunilor generale în regiune, aşadar dorim o oarecare normalizare [a relaţiilor]”.

Totuşi, el a cerut Moscovei să respecte un acord maritim, semnat de SUA şi fosta Uniune Sovietică în 1972, în vederea evitării erorilor şi incidentelor grave maritime.

“Continuăm să susţinem acest lucru”, a mai precizat Richardson. “Nu cred că ruşii încearcă să provoace un incident. Cred că încearcă să trimită un semnal”.

Tensiunile dintre forţele militare ruseşti şi americane s-au intensificat la începutul lunii aprilie după ce două avioane de luptă ruseşti Suhoi Su-24 au efectuat un “atac simulat” împotriva distrugătorului american USS Donald Cook deasupra Mării Baltice.

În acelaşi timp, Moscova şi-a exprimat temerile şi nemulţumirea faţă de apropierea navelor şi avioanelor americane de graniţele sale.

Naţiunile baltice, care s-au alăturat NATO în 2004, au cerut alianţei militare vestice o prezenţă militară permanentă pe teritoriile lor, deşi Moscova a negat că ar intenţiona să atace statele baltice.