Şeful Marinei SUA face apel la normalizarea relaţiilor cu Rusia în Marea Baltică

Şeful Marinei SUA, amiralul John Richardson, a declarat că speră la o normalizare a relaţiilor dintre Washington şi Moscova în Marea Baltică.
Amiralul John Richardson, şeful Marinei SUA. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.05.2016

Amiralul John Richardson a făcut aceste comentarii luni, la câteva zile după ce un avion de luptă rusesc Suhoi Su-27 a “hărţuit” un avion de recunoaştere american RC-135 deasupra Mării Baltice.

Vineri, avionul rusesc Su-27 s-a apropiat la aproximativ 30 de metri de avionul american şi a efectuat un luping deasupra acestuia.

A fost cel de-al doilea incident de acest gen în săptămânile recente, în condiţiile în care un avion supersonic rusesc a interceptat un avion de spionaj american deasupra Orientului Îndepărtat al Rusiei, zburând la câţiva metri de acesta în 21 aprilie.

Avionul rusesc Mig-31 a interceptat un avion de recunoaştere al Marinei SUA, P-8 Maritime Patrol, în timp ce acesta efectua un zbor de rutină în spaţiul internaţional în apropierea peninsulei Kamciatka.

Richardson a declarat că astfel de incidente necesită o normalizare a relaţiilor între cele două tabere în regiune.

“[Aceste incidente] doar amplifică şansele unei erori tactice”, a declarat Richardson reporterilor de la Pentagon. “Situaţia duce la amplificarea tensiunilor generale în regiune, aşadar dorim o oarecare normalizare [a relaţiilor]”.

Totuşi, el a cerut Moscovei să respecte un acord maritim, semnat de SUA şi fosta Uniune Sovietică în 1972, în vederea evitării erorilor şi incidentelor grave maritime.

“Continuăm să susţinem acest lucru”, a mai precizat Richardson. “Nu cred că ruşii încearcă să provoace un incident. Cred că încearcă să trimită un semnal”.

Tensiunile dintre forţele militare ruseşti şi americane s-au intensificat la începutul lunii aprilie după ce două avioane de luptă ruseşti Suhoi Su-24 au efectuat un “atac simulat” împotriva distrugătorului american USS Donald Cook deasupra Mării Baltice.

În acelaşi timp, Moscova şi-a exprimat temerile şi nemulţumirea faţă de apropierea navelor şi avioanelor americane de graniţele sale.

Naţiunile baltice, care s-au alăturat NATO în 2004, au cerut alianţei militare vestice o prezenţă militară permanentă pe teritoriile lor, deşi Moscova a negat că ar intenţiona să atace statele baltice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor