Naţiunile Unite trebuie să ajute în legătură cu situaţia din Tibet

Tibetani în exil în India, la un priveghi cauzat de auto-incendierea unui călugăr tibetan din regiunea Amdo, iulie 2012.
Tibetani în exil în India, la un priveghi cauzat de auto-incendierea unui călugăr tibetan din regiunea Amdo, iulie 2012. (Lobsang Wangyyal / AFP / GettyImages)

Următorul discurs îi aparţine avocatului de drepturile omului David Kilgour, fost parlamentar, pentru a marca Ziua Democraţiei Tibetane pe 2 septembrie, la întâlnirea parlamentară din Ottawa.

De Ziua Democraţiei Tibetane trebuie să încep prin a remarca cu tristeţe faptul că Tibetul este cazul cel mai grav al guvernării prin teroare aplicată în întreaga Chină începând cu 1949.

Înălţimea sa, Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, un cetăţean onorific canadian mult iubit şi un lider profund respectat la nivel mondial, reprezintă cea mai mare speranţă pentru o rezoluţie paşnică în legătură cu problema din Tibet. Pledând în favoarea autonomiei tibetane sub conducerea chineză, el dezaprobă violenţa, nu optează pentru separare, iar în acest an a acordat rolul politic bărbaţilor şi femeilor aleşi în mod democratic.

Înălţimea sa a vorbit pentru aproximativ 7.000 de audienţi în Ottawa la începutul acestui an. El a menţionat că a simţit că poporul Chinez ar accepta în general un anumit grad de autonomie pentru Tibet dacă ar fi conştient că acesta este singurul lucru solicitat. A reliefat de asemenea şi pierderea tragică de vieţi tibetane prin auto-incendiere.

Noi, prietenii Tibetului din Canada şi de dincolo de graniţele Canadei, suntem profund îngrijoraţi în legătură cu situaţia actuală. 59 de tibetani, majoritatea tineri, au comis sacrificiul suprem, prin auto-incendiere, începând cu 2009.

Sunt de asemenea sute de oameni închişi pentru că au căutat o elementară justiţie în Tibet. Parlamentarii tibetani în exil în frunte cu purtătorul de cuvânt Penpa Tsering au trimis recent o scrisoare către toate ambasadele din New Delhi cerând acţiuni concrete pentru a pune capăt politicilor Beijingului, care împing din ce în ce mai mulţi tibetani să îşi dea foc.

Extras din scrisoarea lui: “În luna ianuarie a acestui an numărul de tibetani care s-au auto-incendiat a fost 17, acum a ajuns la 51, dintre care 41 au murit din cauza rănilor... Nouă oameni au fost împuşcaţi şi ucişi şi alţii au fost bătuţi până au murit, asta pe lângă detenţiile arbitrare şi extrajudiciare, dispariţiile forţate şi întemniţare pe termen lung fără proces de drept... În unele cazuri doar cenuşa corpurilor a fost înmânată rudelor. În loc să cerceteze cauzele reale ale unor astfel de acte drastice, autorităţile chineze au venit cu extinctoare şi cârlige de fier care se adaugă la mitraliere şi bastoane electrice purtate de personalul de securitate. ... Ei au încercat mereu ... să înjosească motivaţia celor care şi-au pierdut viaţa, insinuând că nebunia este cauza acestor acţiuni. Ei lansează minciuni peste minciuni pentru a-şi justifica faptele. Ei dau vina pe Sfinţia Sa Dalai Lama, pe forţele occidentale sau forţele separatiste pentru mizeria pe care au creat-o ei înşişi. ... Ei reinterpretează budismul pentru a se potrivi nevoilor lor şi a induce în eroare populaţia chineză şi comunitatea internaţională, etichetând aceste acte ca terorism.“

"Motivul care conduce tibetanii la auto-incendiere [este] ... politica de asimilare a Chinei, care distruge astfel însăşi identitatea tibetanilor, a unicei şi anticei limbi tibetane, a religiei şi culturii care are potenţialul de a promova pacea şi armonia în lume. ... Numai luna aceasta, cinci tibetani au recurs la astfel de acte drastice. Cu toate acestea, autorităţile chineze rămân mute la apelurile tibetanilor care solicită returnarea Sfinţiei Sale Dalai Lama, libertatea poporului tibetan, precum şi protecţia identităţii lor unice. ... Privind trendul, pare foarte puţin probabil că auto-incendierea se va opri în viitorul apropiat şi de fiecare dată când sună telefonul, ne întrebăm, cine urmează? Nu ... nu este încă prea târziu pentru a ajuta!"

Apărător al drepturilor omului tibetan, Yonten Gyatso a fost condamnat la şapte ani de închisoare în luna iunie pentru că a circulat informaţii referitoare la o auto-incendiere şi a încercat să împărtăşească detalii ale problemei drepturilor omului din Tibet organizaţiilor de peste mări. El este un călugăr cu sediul în provincia Sichuan. Sentinţa a venit după ce a fost acuzat pentru punerea în circulaţie a fotografiilor unei călugăriţe, Tenzin Wangmo, care s-a auto-jertfit tragic pe 17 octombrie 2011. Potrivit Centrului Tibetan pentru Drepturile Omului şi Democraţie, acuzaţiile aduse împotriva sa au inclus, de asemenea, "schimbul de informaţii din 2008 cu privire la evenimentele politice din Tibet prin încercarea de a contacta organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului" şi "mecanismele pentru drepturile omului ale ONU."

Guvernarea prin teroare în China de astăzi înseamnă în Tibet că practicanţii religioşi nu sunt numai obligaţi să îl denunţe pe Sfinţia Sa Dalai Lama în timpul sesiunii ’’de educaţie patriotică”, dar, de asemenea, trebuie să adere la reglementările autorităţilor şi a comitetelor de gestionare monahale pline de militanţi ai Partidului Comunist. Tibetanii sunt forţaţi să omagieze liderii de partid, ale căror fotografii sunt plasate cu forţa alături de imagini budiste în mănăstiri. Se încearcă înfiinţarea de filiale ale partidului în mănăstiri de călugări şi călugăriţe.

Cel mai periculos şi absurd dintre toate, Partidul ateu vrea să fie responsabil pentru selectarea înalţilor lama reîncarnaţi, inclusiv a Sanctităţii Sale, Dalai Lama, pentru a îşi satisface scopurile politice.

Distrugerea mediului

Începând cu 1949, distrugerea mediului natural fragil al Tibetului a provocat pagube majore care afectează nu numai Tibet, dar şi ţările vecine. Exploatarea resurselor naturale fără nici o grijă pentru mediul înconjurător va continua să exacerbeze problemele în continuare. Partidul-stat confiscă terenurile nomazilor; păstorii sunt plasaţi la marginea oraşelor. Lipsa gunoiului de grajd va conduce la degradarea severă şi deşertificarea pajiştilor. Înţelepciunea seculară a nomazilor tibetani privind gestionarea mediului este extrem de necesară.

Concluzii

Cei ce ne aflăm astăzi aici solicităm ONU să cerceteze aceste probleme şi pe cele conexe, precum şi guvernului canadian să acorde sprijin tibetanilor prin ridicarea problemei către ONU şi pentru a aduce în discuţie problemele bilateral cu China. O campanie pentru strângerea semnăturilor este întreprinsă împreună cu Flacăra torţei Adevărului, pentru a face apel la Ban Ki Moon, Secretarul General al ONU, cu următoarele solicitări:

1. ONU trebuie să discute problema Tibetului, fundamentat pe rezoluţia care a trecut în 1959, 1961, şi 1965 şi să facă eforturi pentru a pune în practică în mod continuu conţinutul acestor rezoluţii;

2. O delegaţie internaţională independentă trebuie trimisă de urgenţă pentru a investiga problemele din Tibet.

3. ONU trebuie să-şi asume în mod special responsabilitatea pentru a se asigura că aspiraţiile de bază ale tibetanilor din interiorul Tibetului sunt îndeplinite.

David Kilgour este un apărător al drepturilor omului recunoscut internaţional şi fost membru al parlamentului care a activat în funcţia de secretar de stat pentru regiunea Asia-Pacific.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii