Forţele de ordine sunt pedepsite prin Internetul din China
focus
alte articole
Era o vreme când, în calitate de membru al Poliţiei Armate a Poporului (PAP) din China puteai deschide focul în mulţime, puteai bate oamenii până la inconştienţă şi să scapi.
Internetul s-a schimbat atât de mult, adăugând o anumită răspundere în locul răspunderii statului, după cum s-a evidenţiat în cadrul recentului scandal din Shifang, din Provincia Sichuan din sud-vestul Chinei.
După ce unii tineri au organizat de curând un protest - la care s-au adunat mii de oameni - împotriva planurilor referitoare la o rafinărie de cupru şi molibden, forţele PAP din zonele învecinate au descins în oraş pentru a efectua o represiune dură. Autorităţile locale au renunţat apoi la planul construcţiei rafinăriei, datorită nemulţumirii naţionale.
Forţele de ordine din China sunt notorii pentru violenţa lor, iar cazul Shifang nu a fost diferit. Ceea ce a fost neobişnuit în acest caz, însă, a fost că membrii PAP au fost fotografiaţi, identificaţi şi ei înşişi, la rândul lor, au devenit ţinte pentru hărţuire. Proprietarii magazinelor din Shifang au refuzat şi ei să le accepte propunerile.
Chiar şi poliţiştii au intrat online avînd divergenţe cu privire la care poliţişti din district au fost cei agresivi şi care au fost aceia care au tras cu gaz lacrimogen şi grenade cu gaz în mulţime.
Informaţiile disponibile despre aceste proteste au captat interesul oamenilor care nu fuseseră niciodată atenţi la zarva făcută cu ocazia protestelor locale şi la represiunea violentă ce caracterizează zonele rurale din China.
Isaac Mao, un binecunoscut blogger chinez, a făcut referire la povestea "unui student chinez cu bursă în străinătate care nu fusese niciodată atent la politică, dar care căuta cu frenezie "Shifang" în noapte." A adăugat "Nu ştii niciodată care oameni şi nici când vor sări în trăsura democraţiei."
În seara zilei de 7 iulie pe Sina Weibo, un serviciu popular de micro-blogging din China, asemănător cu Twitter, erau 6.439.791 postări referitoare la incidentele din Shifang.
Violenţă fără deosebire
În mare parte, discuţia respectivă s-a axat pe violenţa soldaţilor pedeştri PAP.
The Epoch Times l-a contactat pe Dl Xie din Shifang. Într-un interviu telefonic, a explicat cum el şi soţia sa fuseseră însoţiţi de către fiica lor în oraş. Când au trecut de locul protestului, forţele de ordine au aruncat cu o grenadă orbitoare în ei. Xie a descris-o ca fiind un fulger orbitor alături de un bubuit asurzitor, care i-a paralizat pe moment. Explozia a provocat arsuri grave soţiei la nivelul picioarelor. Doctorul a trebuit să taie o parte din carne înainte de a putea pune bandajul. Ar fi rămas invalidă dacă rana ar fi fost mai adâncă, i-a spus doctorul lui Xie.
Lui Xie i s-a părut că forţele PAP trăgeau la întâmplare.
În alt caz, internauţii au afirmat că o fată de 14 ani a fost bătută până la moarte, aceştia încărcând o poză cu trupul unei tinere zăcând aparent fără viaţă pe stradă.
Scriind pe Weibo, un utilizator a spus "Copilul de 14 ani care zace acolo este deja mort. Tatăl ei a fost atât de mânios încât a intrat cu maşina în biroul autorităţilor locale. Apoi a fost bătut crunt". A mai adăugat "Mama şi-a pus haine albe şi a îngenunchiat în faţa scuturilor forţelor de ordine, spunând: "Nu cutremurul a omorât-o, ci bâtele poliţiei." "
Căutare pentru carne de om
La doi dintre poliţiştii cei mai entuziaşti li s-au făcut poze şi au fost ridiculizaţi, totodată fiind lansate îndemnuri pentru a fi hărţuiţi. Internauţii i-au numit "cei doi urşi" şi le-au cercetat originile şi numele, postându-le online.
Unul dintre ei, identificat ca fiind Liu Bo, a fost fotografiat pe când alerga după o fată cu bastonul ridicat. Acea poză a fost decupată şi astfel, a început o campanie Photoshop, în care internauţii l-au decupat pe Liu, punându-l să urmărească cu bastonul său o seamă de oameni faimoşi, în locaţii binecunoscute de pe glob. Numărul de telefon de serviciu al tatălui său a fost pus pe internet.
Pe internetul chinez, în vorbirea uzuală această cercetare a originii şi postarea informaţiilor individuale în scopul ridiculizării şi umilirii se numeşte "motor de căutare pentru carne de om". Iniţial, a fost inventat de către un naţionalist chinez care căuta să se răzbune pe un alt chinez care nu urmase linia partidului în chestiuni precum cea a Tibetului. În acest caz, a fost folosit împotriva forţelor de ordine care au acţionat conform politicii partidului.
Celălalt "urs", Zhang Bin, a fost fotografiat ridicându-şi degetul mijlociu în faţa camerei de luat vederi. A fost denunţat cu fermitate de către internauţii care au întrebat "Acest om este chinez?"
Altcineva a scris: "Toţi chinezii vă vor ţine minte pe amândoi."
Eschivarea de la răspundere
Utilizatorii de internet, care se autointitulează membri reali ai PAP s-au angajat la un moment dat într-o discuţie aprinsă despre care brigadă - Shifang, Mianyang sau Chengdu - a fost responsabilă de faptul că au fost aruncate în mulţime gaze lacrimogene şi grenade orbitoare, încercând să se acuze unii pe alţii pentru violenţe.
"Poliţia din Chengdu să deschidă focul asupra mulţimii? Noi nici măcar nu insultăm oamenii. Noi doar ne-am îndeplinit ordinele cu stricteţe", a scris un membru, autodenumindu-se membru al PAP Chendu. A acuzat poliţia din Mianyang de atacarea oamenilor cu gaz lacrimogen şi grenade orbitoare. "Noi, poliţia din Chengdu de-abia am mişcat un deget, noi nu am folosit nici măcar o canistră de gaz."
Nu servim oameni ca voi
Încercările de a se lepăda de responsabilitate în cazul violenţelor împotriva locuitorilor din Shifang în contextul represiunii unei mişcări de mase este foarte neobişnuit în China.
Resentimentul cu care membrii PAP au fost trataţi în Shifang ar putea să explice, într-o anumită măsură, aparenta schimbare de atitudine.
Un utilizator Weibo, care la momentul postării s-a autodenumit ofiţer de poliţie din districtul Fucheng din Mianyang (apoi a schimbat informaţia), s-a plâns de comportamentul locuitorilor din Shifang.
"Mulţi colegi s-au dus să îşi cumpere de mâncare: nu a vrut nimeni să le vândă mâncare. Nu au vrut să le vândă nici pantofi, nici apă, nici ţigări. Ah, sunt tare nemulţumit de asta! Am ajuns ca şobolanii care fug pe stradă. Sunt trist gândindu-mă la cuvintele "Poliţia Poporului".
În alt caz, proprietarul unui magazin din Taobao, versiunea chinezească a ebay, a postat o observaţie conform căreia refuza să trimită produse oricăror autorităţi locale din Shifang.
"Dacă alegeţi să faceţi parte, prin slujbele voastre, din această maşinărie, atunci pregătiţi-vă să vă asumaţi responsabilitatea pentru tot ceea face aceasta", a scris un internaut care s-a autoidentificat ca aparţinând Universităţii Peking.
Cel care a scris a mai adăugat un avertisment către chinezii care lucrează pentru forţele de securitate ale Partidului Comunist: "Cel de-al III-lea Reich al lui Hitler avea şi el câţiva oameni de caracter şi cu moralitate, însă alături de acel car de război de care se legaseră, ei au avut parte de Ziua Judecăţii".