Cum a distrus Partidul Comunist Chinez în masă populaţia indigenă a Mongoliei Interioare
focus
alte articole
Preşedintele Partidului Popular al regiunii autonome chineze Mongolia Interioară, care a fost posibil să fie înregistrat şi menţinut doar în afara Chinei, a relatat modul în care Partidul Comunist din China a maltratat şi suprimat reprezentanţii acestei minorităţi în scopul exterminării lor definitive.
În acest an, pe 1 iulie, a fost marcată cea de-a 91-a aniversare de la fondarea Partidului Comunist Chinez. În anii '20 ai secolului trecut, reprezentanţii altor naţionalităţi din China, de asemenea, au creat diverse partide politice. Majoritatea oamenilor cunoaşte doar Partidul Kuomintang şi relaţiile pe care le-au avut comuniştii, însă despre soarta altor partide din China se ştie foarte puţin.
Partidul Poporului din Mongolia Interioară a fost înregistrat în SUA în 1997. Această denumire a fost preluată de la partidul existent anterior în China, care a fost creat pe teritoriul Chinei în 1925 şi ulterior a fost desfiinţat.
Preşedintele partidului restabilit, Hai Ming, a relatat pentru reporterul radioului "Free Asia", că partidul lor este "un produs al distrugerii în masă şi suprimării mongolilor de către Partidului Comunist din China”.
Potrivit afirmaţiilor lui, atunci când Partidul Comunist a ajuns la putere în China, a început să implementeze politica de eliminare totală a partidelor create de locuitorii indigeni ai Mongoliei Interioare. Acest lucru s-a realizat în cadrul răspândirii de către comunişti a luptei de clasă şi reformei agrare.
"Iniţial, pământurile aparţineau mongolilor, iar când au venit reprezenţanţii populaţiei de etnie chineză – han, aceştia au început să închirieze de la mongoli terenurile agricole şi astfel mongolii s-au transformat în chiaburi, fapt pentru care mulţi au fost împuşcaţi, fiind astfel distrusă o parte covârşitoare a păturii intelectuale mongole. Ulterior, autorităţile comuniste chineze i-au oferit regiunii o aşa-numită autonomie, care, de fapt, era una falsă. Mai târziu, în regiunea Mongoliei Interioare a fost trimis Dan Haytsin, care a condus cu ajutorul armatei şi acţiunile căruia s-au soldat cu omorârea a peste 60.000 de membri ai Partidului Popular al Mongoliei Interioare. ”Bunicul meu a fost de asemenea ucis şi am experimentat multe din ororile acelor vremuri", mărturiseşte Hai Ming.
În 1991, Hai Ming a reuşit să părăsească China şi şi-a început activitatea publică în numele Uniunii pentru protecţia drepturilor populaţiei indigene a Mongoliei Interioare, care a fost creat clandestin în China. Ulterior a plecat definitiv în SUA, unde a întâlnit alţi refugiaţi din Mongolia Interioară. Împreună, au decis să restabilească fostul Partid Popular al Mongoliei Interioare.
"Problema Mongoliei Interioare nu este doar o problemă ce ţine de respectarea drepturilor omului, ci şi una politică, precum o chestiune de supravieţuire a naţiunii. Trebuie să găsim o soluţie, nu putem sta şi aştepta până vom fi exterminaţi definitiv", opinează Hai Ming.
Băştinaşii Mongoliei Interioare sunt deja de mult timp consideraţi minoritate naţională, deoarece au rămas mai puţin de 20% din populaţie; majoritatea locuitorilor regiunii este de etnie chineză - Han.
Pentru China, această regiune rămâne a fi unul dintre cei mai importanţi producători de cărbune şi constituie una din sursele principale de metale rare din lume.
Mongolia Interioară este una din cele trei mari regiuni din China, a cărei populaţie indigenă suferă enorm de pe urma politicii opresive desfăşurate de Beijing. În opinia mongolilor, acţiunile regimului autoritar au drept scop eradicarea naţiunii şi culturii lor, precum şi a ecologiei regiunii în care locuiesc, fapt pentru care în aceste regiuni, printre care Tibet şi Xinjiang, continuă acţiunile de protest în masă.