Pentru a lupta împotriva opresiunii comuniste mai mullţi tibetani şi-au dat foc

Tang Baiqiao vorbind la un miting din New York, la 30 iunie, pentru a protesta împotriva opresiunii comuniste în Tibet
Tang Baiqiao vorbind la un miting din New York, la 30 iunie, pentru a protesta împotriva opresiunii comuniste în Tibet (Courtesy of Tang Baiqiao)

Nota editorului: Acesta este un discurs ţinut de Tang Baiqiao, preşedintele Academiei Democratice a Chinei, la un miting organizat în semn de proteste împotriva conducerii Chinei în Tibet, care a avut loc în Piaţa Unirii, în Manhattan, New York City, pe 30 iunie.


Ne-am adunat astăzi aici pentru a-i comemora pe tibetanii care şi-au dat viaţa pentru libertatea şi demnitatea Tibetului anul trecut şi pentru a le arăta respectul nostru în cel mai înalt grad. În acest moment sunt sigur că noi toţi simţim o durere imensă şi furie în inimile noastre. Cu toate acestea, trebuie să ne adunăm spiritele şi să luptăm împotriva reprimării brutale susţinută de regimul comunist chinez, cu cea mai mare raţionalitate a noastră şi curaj. În faţa crudei suprimări şi persecuţii a tibetanilor trebuie să fim uniţi pentru a contraataca inamicul nostru comun.


Aceasta este singura cale de ieşire, numai aşa putem fi liberi. Astăzi, suntem împreună ca un întreg. Astăzi, suntem toţi tibetani!


Începând cu luna martie a anului trecut, în numai un an, au fost peste 40 de oameni care s-au sacrificat. Iar aceşti curajoşi tibetani erau atât de tineri şi atât de plini de viaţă. De fiecare dată când aud despre modul în care aceştia îşi sacrifică viaţa în apărarea demnităţii lor şi a poporului lor, de fiecare dată când văd focul întinzându-se peste trupurile lor, nu mă pot opri din plâns şi inima mea se rupe în bucăţi.


De fiecare dată când mă gândesc la nesfârşitele opresiuni şi abuzuri suferite din partea Partidului Comunist Chinez de către diferite grupuri şi etnii, nu îmi pot stăvili furia intensă din inimă. Vreau să mă lupt cu el [PCC] până la moarte. Eu cred că acum în China mii şi mii de oameni au aceeaşi dorinţă ca şi mine. Dacă regimul comunist chinez crede că poate abuza mereu de oameni după cum doreşte, se înşeală amarnic! Cu cât face mai mult rău cu atât este mai aproape de mormânt! Putem spune mai degrabă că îşi sapă propriul mormânt, decât că într-o zi îl vom răsturna.


Istoria a dovedit în mod repetat că "apa care transportă vaporul îl poate de asemenea înghiţi". Conducerea brutală şi coruptă a Partidului Comunist Chinez este destinată să fie copleşită de numărul mare de persoane care luptă pentru libertate. Când acea zi soseşte, ea va fi momentul în care omenirea intră într-o nouă eră istorică: o eră fără regimul PCC.


Am venit astăzi aici pentru a exprima cel mai înalt respect al meu faţă de acei oameni curajoşi care, în încercarea de a atrage atenţia lumii, au iluminat speranţele oamenilor cu propriile lor trupuri. Ce mare spirit de sacrificiu! Ei nu o fac pentru beneficiul lor ci pentru poporul lor, pentru prezentul şi viitorul Tibetului! Aceasta este un magnific act de curaj demn de o elegie epică! Dacă ne închidem puţin ochii nu ne este dificil să ne imaginăm cât de tragică şi dureroasă trebuie să fi fost scena de auto-incendiere. Trupurile lor sunt făcute din carne, dar voinţa lor este mai puternică decât oţelul! Ce este curajul? Cine merită să fie numit un erou? Aceşti oameni sunt însăşi întruparea curajului! Ei sunt cei care merită să fie numiţi eroi! Eu nu doresc să văd aceşti tibetani făcându-şi rău, dar când ei au ales să-şi sacrifice viaţa pentru cauza poporului lor şi pentru visul lor de a fi liberi, putem doar să le oferim respectul nostru în cea mai mare măsură, putem doar să-i privim cu admiraţie!


De fiecare dată când auzim ştiri despre oamenii care îşi dau foc în Tibet, nu simţim doar regret pentru pierderea de vieţi ci suntem şi profund mişcaţi de curajul şi spiritul lor! Cred cu tărie că având astfel de tineri neînfricaţi, cultura poporului tibetan şi spiritualitatea sa nu vor pieri! Ca şi prieten al vostru am un mare sentiment de mândrie!


De când Primăvara Arabă a început anul trecut, au venit vremuri grele pentru dictatori. De la începutul acestui an revoltele au izbucnit de asemenea peste tot în China - de la Wukan la Zhongshan, de la Chongqing la Hong Kong, oamenii se luptă pentru democraţie şi participă la o mare mişcare împotriva regimului autoritar. Mâine, şeful Partidului Comunist Chinez, Hu Jintao se va confrunta cu protestele şi plângerile a un milion de oameni în Hong Kong. Momentul când vom schimba istoria este chiar în faţa noastră.


După lupta numeroşilor oameni care au rezistat vitejeşte, zorii democraţiei se apropie cu repeziciune în China. Pot auzi deja bătând clopotele libertăţii, iar mirosul libertăţii e deja în aer. Ziua când tirania Partidului Comunist Chinez va dispărea nu este departe. Victoria noastră se apropie.


Moralitatea societăţii chineze se îmbunătăţeşte rapid şi pas cu pas justiţia este în curs de a se stabili. Puterea justiţiei este acum asamblată astfel încât să putem crea o formidabilă forţă pentru a deschide focul împotriva răului! Un războinic care şi-a dat foc a căzut, dar alţi mii vor păşi înainte. "Libertatea sau moarte!" Ei folosesc acţiunile lor pentru a pune în practică acest citat, de care americanii sunt atât de mândri de mai bine de 200 de ani.


Am mai spus acest lucru în discursurile mele: nu voi fi liber până când toţi ceilalţi nu vor fi liberi. Libertatea nu cade din cer, ci trebuie să ne luptăm pentru ea. Acum este momentul! În acest moment istoric care va determina viitorul nostru, să ne folosim cel mai mare entuziasm al nostru şi curajul de a ne dedica libertăţii şi celei mai mari mişcări din istoria luptei împotriva tiraniei. Fie ca Cerul să binecuvânteze toţi tibetanii şi intregul popor chinez să fie liber în curând!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe