NASA şi SpaceX vor lansa astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională în luna octombrie

De la stânga la dreapta astronauţii Shannon Walker,Victor Glover, Mike Hopkins, Soichi Noguchi
De la stânga la dreapta astronauţii Shannon Walker,Victor Glover, Mike Hopkins, Soichi Noguchi (Photo credit: SpaceX)

NASA şi SpaceX au programat pentru 23 octombrie primul zbor operaţional cu astronauţi: nava spaţială Dragon Crew va fi lansată la bordul rachetei Falcon 9 către Staţia Spaţială Internaţională (SSI), în cadrul programului comercial Crew (CCP). Misiunea Crew-1 SpaceX de la NASA va fi prima dintre misiunile de rotaţie către Staţia Spaţială, după ce va fi finalizată certificarea NASA.

Comandantul navei Crew Dragon Michael Hopkins, pilotul Victor Glover şi specialistul Shannon Walker, toţi de la NASA, împreună cu specialistul Soichi Noguchi de la Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) sunt implicaţi într-o misiune ştiinţifică timp de şase luni la bordul laboratorului orbital. Lansarea va fi efectuată de la Launch Complex 39A al NASA, Kennedy Space Center din Florida (SUA).

Crew-1 va fi lansată la sfârşitul lunii octombrie pentru a facilita traficul de nave spaţiale pentru viitoarea rotaţie a echipajului Soiuz şi pentru a răsunde cel mai bine nevoilor Staţiei Spaţiale Internaţionale. Lansarea se va efectua odată cu sosirea astronautului Kate Rubins de la NASA şi a cosmonauţilor Serghei Rîjikov şi Serghei Kud-Svercikov de la agenţia spaţială rusă Roscosmos la bordul navei lor spaţiale Soiuz MS-17 şi cu plecarea astronautului Chris Cassidy de la NASA şi a cosmonauţilor Anatoli Ivanişin şi Ivan Vagner de pe SSI.

Misiunea Crew-1 aşteaptă finalizarea analizelor de date şi certificarea zborului de test Demo-2 SpaceX de la NASA, care i-a lansat cu succes pe astronauţii de la NASA Robert Behnken şi Douglas Hurley către Staţia Spaţială Internaţională pe 30 mai şi s-au întors acasă în siguranţă, cu aterizare în Golful Mexic, în largul coastei Florida, pe 2 august. Demo-2 a fost primul test de zbor operaţional efectuat de astronauţi la bordul unei nave construite de o companie privată, deschizând astfel o nouă eră în explorarea spaţială, în care companiile private vor reduce costurile din domeniu.

Certificarea de către NASA a sistemului de transport al echipajului SpaceX permite agenţiei să transporte în mod regulat astronauţii către Staţia Spaţială, punând capăt astfel dependenţei exclusive de Rusia pentru accesul la SSI.

Timp de aproape 20 de ani, oamenii au trăit şi au lucrat continuu la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, avansând cu cunoştinţele ştiinţifice şi demonstrând noi tehnologii, care permit pregătirile pentru explorarea de către om a Lunii şi a planetei Marte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură