Capsula SpaceX ajunge la Staţia Spaţială Internaţională după 19 ore de zbor [video]

Din 2011 acesta este primul zbor spaţial cu persoane lansat din SUA. La 19 ore de la decolare, astronauţii de la NASA Robert Behnken şi Douglas Hurley au ajuns pe platforma orbitală după ce au finalizat cu succes prima călătorie cu o navă spaţială privată.
Capsula Dragon Endeavour la 30 de metri de SSI (SPACEX)
Mioara Stoica
31.05.2020

După nouăsprezece ore de la decolarea emoţionantă a navetei Crew Dragon, astronauţii de la NASA Robert Behnken şi Douglas Hurley au ajuns la Staţia Spaţială Internaţională (SSI). Echipajul a finalizat cu succes faza, întotdeauna delicată, de cuplare a vehiculului la platforma orbitală.

În timpul călătoriei, cei doi astronauţi ai NASA au dezvăluit numele ales pentru capsula SpaceX în care au călătorit: Endeavour (efort), acelaşi nume pe care îl purta una dintre navetele spaţiale.

Capsula s-a apropiat de modulul Harmony al SSI la 10:17 ora locală, cu 10 minute înaintea timpului prevăzut, când platforma orbitală se afla la 420 de kilometri înălţime, deasupra graniţei dintre China şi Mongolia, cuplânsu-se cu SSI fără nicio problemă, după efectuarea unor serii de manevre care au durat aproximativ două ore. Capsula, proiectată să se cupleze în mod automat de modulul Harmony, s-a unit cu SSI sub privirea atentă a astronauţilor şi a personalului aflat pe Terra, care au controlat în mod permanent apropierea capsulei.

Astronauţii Robert Behnken şi Douglas Hurley vor părăsi naveta şi se vor alătura colegilor lor, americanul Chris Cassidy şi ruşii Anatoli Ivanşin şi Ivan Vagner, care alcătuiesc echipajul aflat în prezent pe SSI, locuită permanent.

Momentan, nu se cunoaşte durata misiunii Demo-2 care are ca obiectiv să certifice capacitatea companiei SpaceX, fondată de Elon Musk, de a efectua călătorii spaţiale comerciale, dar se estimează că astronauţii vor rămâne pe SSI între 6 şi 16 săptămâni.

Un taxi spaţial

Misiunea, prima care a condus astronauţi la bordul unei nave construite de o companie privată, a deschis o nouă eră în explorarea spaţială, în care companiile private vor reduce costurile din sector.

Capsula spaţială Crew Dragon Endeavor a decolat sâmbătă, 30 mai de la Kennedy Space Center al NASA, Florida, la bordul unei rachete Falcon 9, fabricată tot de SpaceX.

Criza de sănătate generată de virusul Wuhan a făcut ca evenimentul să fie atipic, cu puţini oaspeţi şi puţin personal, pentru a reduce riscul de contagiune al astronauţilor, care s-au alăturat acum colegilor lor din Staţia Spaţială Internaţională.

Racheta reutilizabilă a fost recuperată, pentru a fi utilizată din nou. Ideea este ca această navă şi cea construită de Boeing (Starliner) să fie folosită ca taxi spaţial, pentru a duce astronauţii pe SSI, dar vor avea şi alţi clienţi care le vor contracta serviciile pentru a îndeplini misiuni spaţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor