NASA a detectat stelele ”fantomă”
alte articole
NASA a surprins, cu ajutorul Telescopului Spaţial Hubble, o imagine nemaiîntâlnită: vreo 200 de miliarde de "fantome" pe cer. Grupurile albastre sunt descrise ca fiind ”lumina transparentă, fantomatică a stelelor propulsate din galaxiile antice care au fost desprinse gravitaţional cu mai multe miliarde de ani în urmă”.
Potrivit NASA, evenimentul s-a petrecut într-un sector denumit ”Grupul Pandorei” care include aproape 500 de galaxii.
Astronomii mai cred că şase dintre acele galaxii, unele la fel de mari precum Calea noastră Lactee, au fost îndepărtate gravitaţional într-o perioadă de şase miliarde de ani.
După distrugerea galaxiilor, stelele observate recent par să fie singure. Ele plutesc acum în zona în care se aflau odată galaxiile lor originare.
Imaginile oferite de NASA sunt considerate veşti bune pentru NASA, care numeşte observarea ca fiind o serie de ”paşi importanţi înainte în procesul de înţelegere a evoluţiei grupurilor de galaxii". Este de asemenea uimitor de frumos, în sensul că am reuşit să descoperim strălucirea de basm a stelelor utilizând capabilităţile unice ale telescopului Hubble”, au mai afirmat cei de la NASA.
Telescopul Hubble este singurul instrument capabil să capteze o lumină atât de slabă de la o distanţă de patru miliarde de ani lumină.
O echipă de la NASA crede că a durat aproximativ 200 de miliarde de ani ca stelele să genereze aproximativ 10% din lumina detectată.