Astronomii au descoperit un nou satelit pe orbita lui Neptun

Astronomii au descoperit un nou satelit pe orbita planetei Neptun. (NASA)
Epoch Times România
16.07.2013

Un astronom care studia imagini de arhivă ale planetei Neptun realizate de Telescopul Spaţial Hubble a descoperit un al 14-lea satelit pe orbita acestei planete gazoase, conform unui comunicat dat publicităţii luni de NASA, transmite Reuters.

Cu un diametru estimat la doar 20 de kilometri, acest satelit, o microlună este situat la aproximativ 105.251 km de Neptun.

Astronomul Mark Showalter, din cadrul SETI Institute din Mountain View, California, căuta imagini obţinute de Hubble cu lunile lui Neptun aflate în interiorul inelelor slab vizibile ale acestei planete şi s-a decis să pornească un program de analiză pentru o zonă mai vastă în jurul planetei.

'Procesam date de ceva timp şi m-am hotărât să mărim puţin zona de analiză. Am modificat parametrii programului astfel încât, în loc să se oprească chiar după sistemul de inele al planetei, să mai continue şi în afară. Apoi am plecat de la calculator şi am aşteptat cam o oră până a terminat procesarea informaţiilor', a declarat Showalter pentru Reuters.

'Când am revenit la calculator am observat un punct în plus, care nu trebuia să se afle în imagini', a completat el.

Analiza ulterioară a acestui obiect, pornind şi de la alte imagini obţinute de Hubble, a dus la confirmarea ipotezei că este vorba despre încă un satelit natural al planetei.

Showalter şi colegii săi se gândesc acum la un nume pentru noua lună.

'Nu am ajuns prea departe cu decizia. Ceea ce pot spune cu siguranţă este că numele va fi ales din mitologia greco-romană şi trebuie să fie un personaj care are legătură cu Neptun, zeul mărilor şi oceanelor', a explicat Showalter.

Cea mai mare lună a lui Neptun, Triton, a fost descoperită în 1846, la doar câteva zile după descoperirea planetei. Nereide, al treilea satelit ca mărime al lui Neptun a fost descoperit în 1949.

Imaginile obţinute de sonda Voyager 2 a NASA au dezvăluit cel de-al doilea satelit ca dimensiuni, Proteus şi alte 5 luni mai mici: Naiad, Thalassa, Despina, Galatea şi Larissa.

Telescoapele terestre au descoperit sateliţii Halimede, Laomedeia, Sao şi Nestor în 2002. Luna Psamathe a fost descoperită un an mai târziu.

Noua lună, catalogată drept S(2004 N 1, este localizată între Larissa şi Proteus. Ea realizează o orbită completă în jurul lui Neptun în 23 de ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor