Muntenegru trimite în judecată doi ruşi pentru lovitură de stat

Lideri ai opoziţiei din Muntenegru, Andrija Mandic (D) şi Milan Knezevic (S) (SAVO PRELEVIC/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.04.2017

Procurorii din Muntenegru au trimis în judecată 14 persoane, inclusiv doi cetăţeni ruşi, şi doi lideri ai opoziţiei pro-ruse, învinuindu-i de complot pentru subminarea puterii de stat.

Un tribunal din capitala Muntenegrului (Podgorica) a declarat, pe 13 aprilie, că Andrija Mandic şi Milan Knežević, lideri ai Frontului Democratic, doi ruşi, nouă cetăţeni şi un cetăţean din Muntenegru au fost învinuiţi de "crearea unui grup criminal organizat".

Cei doi ruşi, care nu se află în detenţie, sunt acuzaţi şi de terorism.

Tribunalul are la dispoziţie 15 zile pentru a decide dacă va accepta capetele de acuzare.

Oficialii din republica balcanică au denunţat comploturi organizate de naţionalişti sârbi şi ruşi, care ar fi încercat să controleze Parlamentul în timpul alegerilor din octombrie 2016, să-l asasineze pe premierul de la acel moment, Milo Djukanovic, şi să instaleze un guvern pro-rus pentru a opri procesul ţării de aderare la NATO.

Conform motivaţiei procurorilor, cei doi ruşi, Eduard Şişmakov şi Vladimir Popov, locuiau în Serbia şi autorităţile de acolo le-au permis să se reîntoarcă în Rusia. Se crede că ei se află în afara Republicii Muntenegru.

Mandic a numit învinuirile care i se aduc "un proces politic şi orhestrat împotriva opoziţiei".

Procurorul muntenegrean a mai afirmat că "agenţii guvernamentale ruse" au fost implicate în presupusa lovitură de stat, lucru pe care Moscova îl neagă vehement.

Pe 12 aprilie un oficial senior al Casei Albe a declarat reporterilor că SUA este îngrijorată de "rapoartele credibile care vorbesc despre sprijinul acordat de Kremlin unei lovituri de stat în ziua alegerilor".

În ciuda corupţiei sale endemice, Republica Muntenegru a demarat în ultima perioadă un proces de aderare la NATO. Rusia şi Serbia privesc cu îngrijorare procesul, pe care îl consideră dăunător la adresa influenţei slave în zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor