UE: Statele balcanice care continuă reformele economice şi politice sunt bine-venite în uniune

Uniunea Europeană susţine că este deschisă ideii ca mai multe state din Balcani să se alăture blocului dacă ţările din zonă continuă reformele politice şi economice.
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (SAMUEL KUBANI /AFP/Getty Images)

“Ţările din vestul Balcanilor au o perspectivă europeană fără echivoc”, a declarat Jean-Claude Junker la un summit UE desfăşurat joi în Bruxelles.

Juncker este preşedintele Comisiei Europene, care desfăşoară negocieri de aderare la bloc cu ţări balcanice precum Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia şi Serbia.

Liderii UE au declarat joi că aderarea naţiunilor balcanice la blocul european este un element foarte important al agendei summitului din Bruxelles, adăugând că acest lucru arată că, în ciuda tensiunilor etnice din regiune, ţările care doresc să implementeze reforme vor putea în cele din urmă să adere, în special într-un moment în care Rusia urmăreşte, de asemenea, să îşi mărească sfera de influenţă în această zonă.

Summitul nu a stabilit noi politici UE pentru Balcani, dar unii diplomaţi au precizat că liderii europeni vor dori să viziteze regiunea mai des pentru a încuraja reformele.

Un înalt oficial UE a declarat pentru Reuters că există un sentiment că, de fapt, calea europeană a unor ţări din Balcani pare să se confrunte cu probleme. “Dar singura lor cale este către UE”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe